Véget ér a rendkívüli állapot Franciaországban

Fotó: MTI/AP/Pool/AFP / Eric Feferberg

-

Macon kisebb parlamentet és új választási rendszert akar bevezetni.


Emmanuel Macron bejelentette, hogy ősszel feloldja a rendkívüli állapotot, amely a 2015. november 13-a óta van érvényben. A párizsi merényletsorozatnak 130 áldozata volt.

"Visszaállítom a franciák szabadságát a rendkívüli állapot feloldásával ősszel, mert a szabadság egy erős demokrácia létének a feltétele" – mondta a francia elnök programbeszédében. Macron a kongresszus, azaz a parlament két háza együttes ülésén beszélt a versailles-i kastélyban.

A rendkívüli állapot feloldását megelőzően a parlament új terrorelhárítási intézkedéseket fogad el. Másfél év alatt ez lesz a terrorelhárítási törvény hatodik módosítása. Macron szerint a rendőrség hatáskörét megerősítő intézkedések "bírói ellenőrzés alatt, a szabadsághagyományaink és az alkotmányos követelmények teljes és állandó tisztelete mellett" lesznek végrehajthatók.


Kisebb, de megerősített

Macron azt is bejelentette, hogy harmadával csökkenti a képviselők és a szenátorok számát, és a jelenleginél arányosabbá teszi a választási rendszert.

"Egy kisebb, de eszközeiben megerősített parlament olyan törvényhozás, ahol a munka folyamatosabb. Egy olyan parlament, amely jobban dolgozik" – mondta az elnök. Szerinte "a népképviselet befejezetlen küzdelem" Franciaországban, ezért kampányígéretének megfelelően arányosabbá kívánja tenni a választási rendszert a kisebb pártok demokratikusabb képviselete érdekében.

Ötéves mandátumát három elv fogja vezérelni: a hatékonyság, a képviselet és a felelősség – mondta Macron.