Vége van, megsemmisült a Progressz

Forrás: NASA

-

Az orosz teherűrhajó napokkal ezelőtt vált irányíthatatlanná, tudósok előre megjósolták, hogy meg fog semmisülni.


Az előrejelzéseknek megfelelően közép-európai idő szerint péntek hajnalban megsemmisült az űrben a napokkal ezelőtt irányíthatatlanná vált Progressz orosz teherűrhajó - közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz. Az űrhajó elégett, amikor belépett a Föld légkörébe a Csendes-óceán fölött.

Tudósok már előzőleg közölték, hogy a szerkezet péntek hajnalban semmisül meg, egyes alkatrészdarabkái azonban, amelyek titánból vagy nemesfémből készültek, lezuhanhatnak a földre, mert nem égtek el.

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert vigyen a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot. A történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A küldetés kudarca miatt olyan hírek jelentek meg, hogy esetleg elhalasztják a Nemzetközi Űrállomás legújabb legénységének május 26-ra tervezett indítását. A Roszkoszmosznál csütörtökön cáfolták, hogy elhalasztották volna a küldetést, és azt mondták, hogy megvárják a Progressz kudarcával kapcsolatos vizsgálat eredményét tárgyaló állami bizottság ülését.