Vége lehet a kamu őstermelők mutyizásának

Fotó: Sputnik / Igor Zarembo

-

Okostelefonon vagy interneten ellenőrizhetjük, hogy az őstermelő saját áruját kínálja-e a piacon.


Az agrárkamara megkezdte adatbázisa működtetését. Minden őstermelőről nyilvántartást vezetnek, ahol fellelhető, hogy mit termel, mit jelentett be. Mindegyik őstermelőhöz tartozik egy kód, ezt elkérve okostelefonon és interneten is megnézhetjük, hogy bejelentett és hatályos engedéllyel rendelkező őstermelőről van-e szó –, s hogy tényleg azokat a termékeket állíthatja elő, melyeket eladásra kínál – írja a Szabadföld.

Az új rendszerű őstermelői nyilvántartás célja a fogyasztók védelme.

Akár a piacon meggyőződhetünk arról, hogy nem vernek át minket. Például nem zugvágóhídról kikerült, kurkumával sárgított csirke kerül a kosarunkba a tanyasi kapirgálós helyett.

Sajnos az őstermelők egy része átveri a vevőt, a hatóságokat. A nagyon kedvező adózási és más előírások arra csábítják, hogy nagy profitra tegyen szert. Az elmúlt időszakban számos esetre derült fény, amikor az őstermelői igazolvány „árnyékában” csempészárut nagy tételekben árulva bukott le a nyerészkedő ál-őstermelő.

Egyelőre nem mindegyik őstermelő kapott intelligens őstermelői igazolványt. Még vagy százezren a régi, barna színű, papíralapú igazolvánnyal rendelkeznek.