Vége, Harry herceg többé már nem katona

Forrás: AFP / BEN STANSALL

-

Tíz év szolgálat után pénteken befejezte katonai pályafutását a brit herceg, de nem távolodik el végleg a katonaságtól.


A brit uralkodó 30 éves unokája – Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki az ötödik a trónutódlási sorban – az udvar bejelentése szerint ezután három hónapra Afrikába utazik, ahol szakértők oldalán önkéntes természetvédelmi és jótékonysági tevékenységet folytat. Ősztől visszatér a hadsereg kötelékébe, de nem katonaként, hanem annak az egységnek az önkénteseként, amely a harctereken tartós sérüléseket szenvedett katonák rehabilitálását segíti.


Harry a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett 2005-ben. Ezután – kitüntetéssel – a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikopterére, az Apache-ra szóló első tiszti és a lövészképesítést is megszerezte.

Kétszer is megjárta az afganisztáni frontot, legutóbb három éve, amikor már az Apache támadó helikopterekkel vett részt harci bevetéseken.

Tavaly nyugalmasabb, irodai beosztásba került. Feladatai közé tartozott például az olyan nagyszabású ünnepi katonai parádék megszervezése és vezénylése, mint a híres Trooping the Colour, vagyis saját nagymamája, az idén 89 esztendős II. Erzsébet királynő júniusi születésnapja alkalmából rendezett látványos katonai parádé.


Harry (jobbról a negyedik) családjávalA döntésben része lehetett annak, hogy a brit hadvezetésen belül túl nagynak ítélték a hercegre leselkedő terrorveszélyt. Első, 2008–2009-ben teljesített afganisztáni szolgálata idején a brit hadvezetés komolyan tartott attól, hogy Harry a tálib lázadók fogságába eshet, ezért akkor nem is hozták nyilvánosságra, hogy a herceg Afganisztánban van. A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt a herceg frontszolgálatának lejártáig. Külföldi hírportálok viszont megszellőztették a hírt, ezért Harryt azonnal, idő előtt hazarendelték.

Harry második afganisztáni szolgálatának idején a brit sajtó olyan értesüléseket közölt bennfentes katonai forrásokból, hogy a herceg tálib parancsnokok likvidálását célzó bevetéseken vett részt. Hazatérte után a BBC-nek nyilatkozva Harry ilyen konkrétan nem erősítette meg ezt az értesülést. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy bevetései során ölt-e embert, Harry azt mondta, hogy „igen, ugyanúgy, mint sokan mások”.

Második, két éve befejeződött afganisztáni frontszolgálatát már nem titkolták, abból a megfontolásból, hogy a katonaherceg akkor nem szárazföldi, hanem légi hadműveletekben vett részt, így elvileg nehezebb volt a közelébe kerülni.

A veszélyes afganisztáni küldetésekkel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.