Öt nap van megoldani a görög krízist

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

A görög adósságrendezésről szóló végső tárgyalásokat és a megállapodást vasárnapra halasztják - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Renzi bizakodó, a német kancellár viszont elég szigorú: nincs pénz pár hónapra anélkül, hogy nem látják a hosszútávú szanálási programot. A lengyel miniszterelnök azt mondta: öt nap van megoldani a krízist. Az eurózóna állam- és kormányfőinek találkozója fél 11 körül ért véget. A vasárnapi EU csúcson már mind a 28 tagállam részt vesz.


Angela Merkel német kancellár megerősítette, Görögország újabb hitelkérelmet nyújt be és szerdán ad egy listát a reformjavaslatokról, az persze kérdés, ez elég lesz-e a tárgyalások megkezdéséhez. Csütörtökre pedig egy részletes, több éves programra számít a görögöktől. Merkel a Reuters beszámolója szerint azt mondta, még mindig nem sikerült megegyezni azokról a feltételekről, amelyek előrelendíthetnék a görög segélycsomagról szóló tárgyalásokat. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szerint is lejár hétvégén a határidő, öt nap van megoldani a görög krízist. (Tusk egyébként még a mostani csúcson meg akart egyezni.)

Merkel szerint a mostani találkozón világos és őszinte vita folyt. Azt mondta, tiszteletben tartják a népszavazás eredményét, de a többi eurózóna tagország szuverenitását is tiszteletben kell tartani - idézte a Guardian.

„Az lehet, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt megerősítette a népszavazás, de a többi eurózóna tag mozgástere csökkent.”


Kávé járt


Görögországnak előbb elő kell állnia egy hosszú távú ajánlattal, csak utána lehet a rövid távú finanszírozásról beszélni - hangsúlyozta Angela Merkel. A görög kormány júliusra átmeneti segítséget kért, amíg a hosszútávú programokat kidolgozzák. „Más szóval: az eurózóna nem hajlandó csak úgy megfinanszírozni pár hónapot, látni akarja a megfelelő szanálási programot.”

Merkel arra is válaszolt, miért kell az összes tagország vezetőjének ott lennie vasárnap: „mind Európához tartozunk, a helyzet jelentősége miatt kell mindenkinek ott lennie.”


Van forgatókönyv a görög kilépésre

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, nem szeretné, ha Görögország kilépne az euróövezetből, de megvan az esély erre is. Sőt, már a részletes forgatókönyv is kész.


A görögök szeretnék végleg megoldani a válságot. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azt állította, társadalmilag igazságos és gazdaságilag életképes javaslatot tesznek le az asztalra. A finanszírozásért cserébe hiteles reformokat adnak. Ciprasz értékelése szerint pozitív megbeszélés volt, a cél, hogy legkésőbb hét végéig lezárják a folyamatot.


Jó hangulat...


és a görög pénzügyminiszter magányossága órákkal korábban


Az olasz miniszterelnök bizakodó

A Portfolio.hu a Reutersre hivatkozva azt írta, az osztrák pénzügyminiszter nyilatkozata szerint a görögök hiteligénylése meglehetősen homályos, így szerinte azt csak meghatározott feltételek szerint lehetne folyósítani.


Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Guardian beszámolója szerint azt mondta: „Remélem, a vasárnapi lesz az utolsó találkozó, abban bízom, boldog vége lesz. Azt hiszem, meg tudunk állapodni, nem vagyok pesszimista.” Ha még sincs megállapodás vasárnap, az osztrák kancellár szerint fel kell készülni egy B-tervre.


Homályos tervek

Kedden nem csak az eurózóna állam- és kormányfői, hanem azt megelőzően a pénzügyminiszterei is üléseztek. Egyes sajtóhírek szerint a görögök semmilyen új ajánlattal nem érkeztek, más sajtóhírek ezt cáfolták - legalábbis annyiban, hogy lesz új javaslat. A görög kormány annyit mondott, a meglévőn javítottak.


Bár Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a vasárnapi népszavazás után azt mondta, az adósság egy részének elengedéséhez ragaszkodnak, mostanra kiderült, hogy mégsem. Csak az adósság átütemezése és a kamatok csökkentése került szóba amellett, hogy Görögország átmeneti hitelt kér júliusra.

A Portfolio.hu idézte az ír pénzügyminisztert, aki a pénzügyminiszterek tanácskozása után azt közölte, „az általános benyomás az volt, hogy a görögök adósság-átütemezése egy járható útnak tűnik, a megállapodás főbb elemei legkésőbb hétfőn már életbe lépnek, az új megállapodás a régin alapszik majd, de jön hozzá pár új elem, az adósságelengedés nem került szóba az Eurócsoport ülésen, és a görögök várhatóan egy nagyobb lehívásra készülnek a hitelprogramból.”

Az AFP francia hírügynökség görög kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy az athéni vezetés szerdán olyan tervvel áll elő, amelynek összeállításakor figyelembe vették a hitelezők javaslatait, a görög népszavazás eredményeit és a görög politikai pártok hétfőn meghatározott közös álláspontját. Brüsszeli forrásból ezt nem erősítették meg. Erről görög kormányzati források azt mondták, kicsit átdolgozták a legutóbbi javaslatot. Vasárnap újabb rendkívüli csúcs lehet, ha a görög javaslatot - vagy javaslatokat - tárgyalási alapnak tekintik.

A görög pénzügyminiszter kijelentette:, „Brüsszelben megvan a politikai akarat, hogy Athén kapjon még egy esélyt.”