Vége a zárlatnak a makói kórházban

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

Az oltást azoknak ajánlják, akik kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen.


Nincs járványveszély a makói kórházban, ezért feloldották a zárlatot. Figyelembe vették a betegség lappangási idejét és azt, hogy nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben – mondta Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos.


A múlt heti adatokhoz képest kettővel, 54-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma. Tizenöt esetben már igazolták is a betegséget, 39-ben még folyamatban van a laboratóriumi vizsgálat, háromban pedig már korábban kizárták a kanyarót.

A kanyaró elleni oltóanyag a patikákban elérhető. Az oltást azoknak ajánlják, akik kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen.


Vizsgálják a védettséget

Csongrád megyében ötszáz oltást felhasználtak a rendelkezésre álló nyolcszáz adagból, és továbbra is vizsgálják a megyei egészségügyi dolgozók védettségét.

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnése után még négy napig tart.