Vége a rendkívüli állapotnak Fergusonban

Fotó: MTI/MTVA / Jeff Roberson

-

Vasárnap kezdődött az erőszak, lövöldözés is volt a városban, ahol tavaly augusztusban egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.


St. Louis megye elöljárójának pénteki döntése értelmében véget ért a rendkívüli állapot a Missouri állambeli Ferguson városban, ahol vasárnap éjjel azután tört ki ismét erőszak, hogy napközben több százan emlékeztek meg békésen egy fegyvertelen fekete tizenévesről, Michael Brownról, akit 2014. augusztus 9-én fehér rendőr lőtt agyon.

Lövöldözés tört ki, és a rendőrök súlyosan megsebesítették a 18 éves afroamerikai Tyrone Harrist, aki állításuk szerint tüzet nyitott rájuk. A megmozdulások ezt követően is folytatódtak Fergusonban és környékén. Hétfőn több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, akik a polgári engedetlenség jegyében körülzárták a St. Louis-i bíróságot, és egy rövid időre lezártak egy környékbeli autópályát.

A rendőrségnek a rendkívüli állapot négy éjszakája alatt sikerült helyreállítania a rendet és megakadályoznia a további erőszakot.