Vége a pereskedésnek, hazajöhet Szőcs Géza Életkertje

Fotó: MTI/MTVA / Carpathia

-

Feloldották a magyar pavilon zárolását Milánóban, miután a milánói bíróság érvénytelenítette a kivitelező olasz cégnek az erre vonatkozó kezdeményezését. Az Életkert 2017-ben már Magyarországon nyitja meg kapuit.


Az olasz sajtó novemberben arról írt, hogy a magyar pavilon olasz kivitelezője, a Redaelli Costruzioni S.p.A. lefoglalná az épületet, mert állítása szerint a magyar fél nem fizette ki az egymillió eurós munkadíjat. Horváth Erika, az állami beruházó Carpathia Kft. ügyvezetője ekkor az MTI megkeresésére felidézte, hogy a Carpathia Kft. és a Redaelli 2014. december 1-jén kötött kivitelezési szerződést. A magyar fél a közbeszerzési eljárás keretében megkötött alapszerződésben rögzített 915 ezer euró + áfa összeg kétharmadát, azaz 753 ezer euró összeget megfizette a Redaellinek.

Az ügyvezető beszámolója szerint a felek között jogvita keletkezett a szerződésszerű teljesítéssel kapcsolatban. A Carpathia Kft. többkörös egyeztetést folytatott le a Redaelli képviselőivel hibás teljesítés, késedelmes teljesítés, illetve el nem ismert, megalapozatlannak tartott pótmunka-elszámolás miatt, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Időközben a Redaelli az ügyben a milánói bírósághoz fordult.


Azonban a Carpathia Kft. ebben a pillanatban már nem részese semmilyen pereskedési eljárásnak – közölte az MTI-vel hétfőn a magyar pavilon kormánybiztosa, Szőcs Géza.
Így minden a tervek szerint alakulhat, az Életkert pavilont Magyarországra hozzák: a bontás várhatóan 2016 márciusában kezdődik, végső határideje pedig 2016. május 31. Az épület 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt; helyszínéről és funkciójáról a közeljövőben dönt a kormány.