Vége a ligeti csatának: rendőrsorfalban erőszakolták be a markolót

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Több órás küzdelem árán, több száz rendőr bevetésével gyömöszölték be a nehézmunkagépet a ligetvédők visszafoglalt táborába.


A ligetvédők minden ellenállásán, akadályán átpréselték a vontatón araszoló markológépet. Ehhez azonban 2-300 rendőr kellett, akik tüntetőket oszlatták, kiemelték a jármű útjából, a biciklibarikádot felszámolták és katonás sorfalat álltak a gép erőltetett menetéhez. Körülbelül délben indították a a vontatót, ami délután háromra ért célba. Az egész napi hajcihőről itt olvashatnak.


Nem volt fáklyás menet a gép behatolása sem, jó néhány ágat leszakított a markoló kanala. A gép kezelőjének zengett-zúgott a „szégyelld magad!" rigmus, majd az „ezt elkúrtad", amikor a bejáratnál beszorult a vasszörnyeteggel. Végül rettenetes csikorgással smirglizte le vaskaput, ahogy a ligetvédőktől reggel felszabadított táborba tette lánctalpát. Ahogy az egyik ligetvédő mondta, olyan ez, mint elefánt a porcelánboltban.

A volt Hungexpo-telekre délelőtt szintén rendőri erők védelmében besegített munkások rögtön munkához láttak. Az építési területet fapalánkkal kezdték körbevenni, ahogy az a Közlekedési Múzeumnál jól bevált.

Az egyik ligetvédő tízszer hívta ki a rendőröket bent maradt értékeik miatt, végül két közlekedési rendőr érkezett a zuglói kapitányságról több órával a bejelentése után. Úgy tudjuk, a Greenpeace birtokvédelmi eljárást fog kezdeményezni a területet elfoglalókkal szemben – a jegyzői határozat szerint ez a Városliget Zrt. és a Bont-Tör Zrt. – több napelemük bent maradt, amelyekkel a ligetvédők energiaellátását segítették.

A ligetvédők táborának kiürítéséről szóló, a VIII. kerületi jegyző által kibocsátott birtokvédelmi határozat végrehajtásával szemben a ligetvédőknek három hónap áll rendelkezésre, hogy kifogást emeljenek. Ennek azonban halasztó hatálya nincs, tehát a március közepe által lakott bázisuknak búcsút inthetnek. A Városliget Zrt. szerint ezzel nincs is semmi gond, mert jogaikat tovább gyakorolhatják a Városliget egész területén. Úgy tudjuk, a ligetvédőknek szeptember elejéig szól a területfoglalási engedélyük a parkban, kivéve azt a sávot, amelyet a Közlekedési Múzeum mentén elkerítették az épület bontása miatt.

A ligetvédők délután öt órára a Washington-szoborhoz hirdettek demonstrációt.Baán: joghelyreállítás

A Városliget Zrt. szerint az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa közleményében úgy fogalmazott: „minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől. A bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, a véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt."