Vége a hazai autóipari bővítésnek, le is állt a magángazdaság

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

A KSH ugyan jónak tűnő adattal tudott előrukkolni, de alaposabb vizsgálat után kiderül, hogy csak az állam növekedett.


A múlt év utolsó negyedévében 7 százalékkal több beruházás volt, mint egy évvel korábban. Ez ezzel is csak annyit lehetett elérni, hogy a gazdaság bővítését megalapozó befektetések nem estek vissza 2015-ben, hanem gyakorlatilag stagnáltak (a beruházások az év egészében 0,6 százalékkal haladták meg az előző évit).

Az év végi fellendülés gyakorlatilag csak az államnak köszönhető. A nagy uniós pénzhajhászásban a költségvetési szervek beruházásai 70 százalékkal bővültek, mindenki igyekezett elkölteni a pályázatokon szerzett pénzt, hiszen erre csak 2015. december 31-éig volt lehetőség a 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési ciklusban.

Jelentős mértékben, 90 százalékkal nőttek a beruházások a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban, 40 százalékkal az oktatásban, és 36 százalékkal a művészet, szórakoztatás, szabadidő statisztikai körében.

Eközben a vállalakozások gyakorlatilag leálltak, jelentősen visszavettek a fejlesztési ütemükből. Elkészült az Audi és a Mercedes győri és kecskeméti bővítése, így a feldolgozó iparban 7,1, az építőiparban 6,5, a mezőgazdaságban 29,3 százalékkal elmaradtak a beruházások a 2014 utolsó negyedévétől.

Az év egészét tekintve is a költségvetési szervek beruházásainak 37 százalékos növekedése eredményezte az emelkedést, a vállalkozásoknál 1,7 százalékkal csökkentek a beruházások. Márpedig a további gazdasági növekedést megalapozó termelőtevékenységet jellemzően a magáncégek szoktak folytatni, a kormányablakok és a stadionok legfeljebb közvetve járulhatnak hozzá az ország erősödéséhez.