Vedlés előtt párosodnak, hogy túléljék a szexet

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A pókok között van, amelyik ajándékot kínál a kannibál nőstényének.


A fekete özvegy nemébe tartozó két pókfaj hímjei kifejletlen nőstényeket termékenyítenek meg. Ezeknél nem jelentkezik a kannibálösztön, és nem ölik meg az aktus után a hímet. A hímek túlélik a párosodást, és ismételten párosodhatnak – és ezt nem sok hím mondhatja el magáról. A fiatal nőstények még ki nem alakult genitáliáikban elraktározzák a spermát, és akkor termékenyülnek meg, amikor már teljesen kifejlődtek. Maydianne Andrade, a torontói Scarborough Egyetem kutatója és munkatársa megállapították, hogy e pókfajok a még nem ivarérett nőstényekkel azok utolsó vedlése előtt párosodnak.

A fekete özvegy (Latrodectus) nemébe több mint 30 faj tartozik a világ minden részén. Nevük arra utal, hogy a nőstény pók gyakran felfalja párosodás után a hímet. A vöröshátú pók (Latrodectus hasselti) és a barna özvegy (Latrodectus geometricus) hímjei átfúrják a fiatal nőstény külső vázát, hogy annak újonnan kifejlődött tárolószervébe spermát juttassanak. A nőstények megőrzik a spermát az utolsó vedlés ideje alatt is, és ugyanolyan termékennyé válnak, mint kifejlett fajtársaik.

A vöröshátú pók vadon élő, fiatal, még kifejletlen nőstény, begyűjtött egyedeinek egyharmada már párosodott ilyen módon – állapították meg a kutatók. Az idő azonban nagyon szorít a hímek számára. Csak azoknál a nőstényeknél csökken ugyanis a halállal végződő aktus kockázata, amelyek éppen utolsó vedlésük előtt állnak. Mind az ennél fiatalabb, mind az ennél idősebb nőstényekben megvan a hajlam, hogy partnerüket felfalják. A hímek sikere attól függ, fel tudják-e ismerni a potenciális partner fejlettségi szintjét.

Ez csak egy a számos stratégia közül, amelyekkel a feketeözvegy hím egyedei a megtermékenyítés utáni halált igyekeznek elkerülni. A dán Aarhus Egyetem tanulmánya szerint a csodáspók (Pisaura mirabilis) például a párosodás után a nősténynek felkínált ínyenc falatokkal próbálja megmenteni az életét.