Védhetik a határt a katonák

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A Fidesznek most a Jobbikkal meglett a kétharmad, a Parlament megszavazta a törvényt.


A Jobbik támogatásával, az MSZP tartózkodásával és a többi képviselő ellenszavazatával megszavazta az Országgyűlés a honvédségnek plusz jogosítványokat adó, kétharmados törvényjavaslatot, valamint külön szavazással ugyanennek a törvénymódosításnak a kétharmadot nem igénylő passzusait is.

A javaslatot a bizottsági tárgyalásakor is támogatta a Jobbik, míg az MSZP és a DK akkor nemmel szavazott. A szocialisták előre bejelentették, hogy a törvény szavazásakor tartózkodnak, hozzájuk csatlakozott a független Kónya Péter is.

Gulyás Gergely fideszes politikus, a Törvényalkotási bizottság elnöke korábban azt mondta, kérik majd az államfőt, hogy sürgősséggel írja alá a jogszabályt, így az szinte rögtön hatályba is léphet. Eredetileg szeptember 15-től vezették volna be ezt is, csak a rendkívüli parlamenti ülésen nem került napirendre.


A kétharmados szavazás eredménye

  • Igen: 151
  • Nem: 12
  • Tartózkodott: 27
  • Nem szavazott: 9


Plusz jogosítványok

A honvédelmi törvény változása alapján a katonaságnak joga lesz ahhoz, hogy migrációs válsághelyzetben fegyvert használjon a határőrizethez. A törvényjavaslat szerint a honvédség előre meghatározott céllal, létszámmal és eszközökkel, erre kijelölt területeken segíti a rendőrség munkáját. A katonákat csak katonai parancsnokok utasíthatják, a rendőrség hatáskörét nem vonhatja el a honvédség.

A katona megállíthat majd autókat, lezárhat területeket, használhat kényszerítőeszközt, utóbbi nem irányulhat az élet kioltására.

A tervezet szerint nem minősül lőfegyverhasználatnak a gumilövedék, a pirotechnikai eszköz, a könnygázgránát, az elfogóháló használata. A kényszerítőeszköz alkalmazását a feletteseinek jelentenie kell, a felettesei minden esetben kivizsgálják annak jogszerűségét.A rendőrségi törvény kiegészül azzal, hogy a rendőrség az általános határőrizeti feladatokon kívül „rendészeti, bűnüldözési és bűnmegelőzési célból a nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködve külföldön felderítő tevékenységet végezhet, amely során információkat gyűjt az államhatár rendjét veszélyeztető cselekmények felderítése és a tömeges méretű migráció kezeléséhez szükséges intézkedések végrehajtása érdekében”.

Emellett a rendőrség egy egész sor új jogosítványt is kap „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” esetére: például „járványügyi intézkedések biztosítása céljából” lezárhat utakat, területeket, épületeket, emellett közintézmények működését korlátozhatja, külön írásos utasítással magánlakásokba is beléphet.


Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt a parlamentben azt mondta, a magyar–horvát illetve szlovén határ megvédéséhez szükség van a katonákra. Farizeusoknak és képmutatónak nevezte azokat az ellenzéki politikusokat, akik nem támogatták, hogy a javaslatról a rendkívüli ülésen tárgyaljon a parlament, de közben számon kérik, hogy miért nem hatékony a horvát–magyar határ védelme.


Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, a honvédség felkészült a plusz feladatok ellátására.