Védetté nyilvánítással alkuszik az állam

Fotó: MTI/Soós Lajos / MTI/Soós Lajos

-


A Miniszterelnökség kezdeményezésére a Forster Központ Műtárgy-felügyeleti Irodája – mint elsőfokú hatóság – elindította Munkácsy Mihály Golgota című festményének védési eljárását.


Ez azt jelenti, hogy a jelenleg a debreceni Déri Múzeumban őrzött Munkácsy-alkotás ideiglenes védettséget kap, vagyis nem lehet végleg kivinni az országból, és az államot elővásárlási jog illeti meg.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a védési eljárással a kormány azt kívánja elérni, hogy a festmény magyar érdekkörben maradjon. Az eljárás nem akadályozza a festmény tulajdonosát abban, hogy a képet értékesítse, a védetté nyilvánításnak ilyen célja nincs – olvasható a közleményben.

Pákh Imre műgyűjtő korábban azt nyilatkozta, hogy a maga részéről befejezte a tárgyalást a Magyar Nemzeti Bankkal Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának tulajdonában lévő darabjáról, a Golgotáról. Az MNB legfeljebb hatmillió dollárt adna a festményért, Pákh Imre azonban kilencmillió dollárt kér. Vagy még ennél is többet, ugyanis van, aki fölé ajánlott.

„A képért egy orosz vevő tízmillió dollárt hajlandó fizetni, ezt az ajánlatot továbbítottam a Magyar Nemzeti Banknak” – mondta Pákh Imre.