Vb-ezüstérmes a férfi kardválogatott Rióban

Fotó: MTI/EPA/KEYSTONE / DOMINIC STEINMANN

-

Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász és Decsi Tamás legyőzte az Európa-bajnok németeket is. Az oroszokkal nem bírtak a döntőben. Kár, hogy az olimpián pont nem lesz a programban ez a versenyszám.


Ezüstérmet nyert a Szilágyi Áron, Szatmári András, Iliász Nikolász, Decsi Tamás összeállítású kardválogatott szerdán a vívó csapat-világbajnokságon, Rio de Janeiróban.

A magyarok hétfőn 45-29-re verték a spanyolokat, ezzel bejutottak a negyeddöntőbe, ahol egy nap szünet után folytatódtak a küzdelmek. Az olimpiai vívócsarnokban, a 3-as Carioca Arénában szerdán előbb a két éve világ-, tavaly Európa-bajnok németek ellen nyertek 45-43-ra, majd a meglepetésre elődöntős irániakat múlták felül magabiztosan, 45-32-re.


Szilágyi Áron, Szatmári András és Decsi Tamás a két évvel ezelőtti világbajnokságon megnyert bronzmérkőzés után


A döntőben az oroszokkal vívtak, és héttusos, 45-38-as vereséget szenvedtek.

Szilágyi nem jól kezdett Nyikolaj Kovaljovval, 5-2-re kikapott, majd Iliász 5-5-öt vívott Alekszej Jakimenkóval, Szatmári pedig 5-4-re alulmaradt Kamil Ibragimovval szemben. Az első kör után így négy tussal vezettek az oroszok (11-15). A következő három asszóban két döntetlen között volt egy 6-5-ös magyar győzelem, melyet Szilágyi harcolt ki Ibragimov ellen. A hetedik párban Iliász 27-30-ról felzárkózott 30-30-ra, de aztán sorozatban öt találatot kapott, így megint megléptek az oroszok (30-35). Végül Szatmári és Szilágyi is kikapott egy-egy tussal Kovaljovtól, illetve Jakimenkótól.

„Sajnálom, hogy a fináléban nem tudtam megismételni azt a formát, amit addig nyújtottam, ugyanakkor a világbajnoki ezüstérem összességében nagyon szép eredmény – nyilatkozott a szövetség (MVSZ) honlapján Szilágyi Áron a késő esti döntő után. – Úgy érzem, egységes és jó csapatot alkottunk, amelyben mindenki tudta, hogy mi a feladata.”.


Szilágyi Áron (balra) és az orosz Jakimenko csörtéje a vb-döntőben


„Életem első világbajnoki döntőjét vívtam, úgyhogy természetesen boldog vagyok – mondta Szatmári András. – Persze, annak egyáltalán nem örülök, hogy kikaptunk a döntőben. Ráadásul így nehezebben fogom beérni eredményességben a mesteremet, Szabó Bencét.”

Szatmári is kiemelte, hogy végig egységes és összetartó volt a csapat, és így vélekedett Decsi Tamás, illetve bátyja, Decsi András edző is, aki Somlai Béla távollétében vezette a válogatottat.

„Éremért utaztunk Rióba, nagyon örülök, hogy sikerült is megszereznünk! Összetartó, remek csapatot alkottunk, nagyszerűen vívtak a fiúk. Ezúttal az ezüst jött össze, de biztos vagyok abban, hogy ez a társaság a közeljövőben arannyal tér majd haza egy világversenyről" – mondta Decsi Tamás.

„Nagyon örülök, hogy életem eddigi legjobb eredményével sikerült visszakerülnöm a válogatottba – idézte az MVSZ honlapja Iliász Nikolászt. – Bíztam az éremszerzésben, és amikor sikerült legyőznünk a németeket, már éreztem, hogy világbajnoki döntőt fogunk vívni" – mondta, hozzátéve, hogy az oroszok nagyon erősek és kicsit talán segítették is őket.


Iliász Nikolász (balra) és Ibragemov a döntőben


Decsi András kiemelkedő eredménynek tartja az ezüstérem kiharcolását.

„Egész nap rendkívül egységes és jó szellemű volt a csapat, igaz ez a döntőre is, amelyet sajnos nem sikerült megnyernünk. Ettől függetlenül csak szépeket mondhatok a fiúkról, nagyon jó érzés volt együtt dolgozni velük."

A magyar férfi kardválogatott 2007 után jutott ismét döntőbe világbajnokságon. Kilenc éve, Szentpéterváron aranyérmet nyert. Ezüstöt előzőleg 2003-ban, Havannában szerzett.


Eredmények (vb honlapjáról), férfi kard csapat:
hétfőn:
a 16 között:
Magyarország-Spanyolország 45-29
szerdán:
negyeddöntő:

Irán-Egyesült Államok 45-40
Magyarország-Németország 45-43
Oroszország-Koreai Köztársaság 45-41
Románia-Olaszország 45-43
elődöntő:
Magyarország-Irán 45-32
Oroszország-Románia 45-24
a 3. helyért:
Románia-Irán 45-35
döntő:
Oroszország-Magyarország 45-38

A végeredmény: 1. Oroszország (Nyikolaj Kovaljov, Alekszej Jakimenko, Kamil Ibragimov, Dmitrij Danyilenko), 2. MAGYARORSZÁG (SZILÁGYI ÁRON, DECSI TAMÁS, SZATMÁRI ANDRÁS, ILIÁSZ NIKOLÁSZ), 3. Románia (Alin Badea, Ciprian Galatanu, Tiberiu Dolniceanu)

A férfi kardozók versenye előtt, kedden női tőrben osztottak érmeket, abban a magyarok a hatodik helyen végeztek.

A riói csapat-vb az olimpia tesztversenye, amelyen a szervezők a lebonyolítás részleteiről, a majdani olimpiai résztvevők pedig a helyi viszonyokról szerezhettek tapasztalatokat. Női tőrben és férfi kardban két-két magyar indul majd egyéniben a nyári játékokon, közülük Mohamed Aida, a címvédő Szilágyi, illetve Decsi volt ott a vb-n.

E két szakág csapatai számára az augusztusi játékokon nem rendeznek csapatversenyt.