Vay megmutatja Amerikában, milyen magyar vér folyik az ereiben

Fotó: MTI/AP / Dmitrij Loveckij

-

Júliusban kezdte az ismerkedést és a felkészülést új csapatával, és néhány hónap alatt mindenkit lenyűgözött az Egyesült Államokban Vay Ádám. A magyar jégkorong-válogatott 22 éves kapusát az idei A csoportos világbajnokság után igazolta le a Minnesota Wild. A fiatal játékos egyelőre a klub farmcsapatánál kap lehetőséget a bizonyításra, de a VS-nek azt mondta, türelmesen kivárja, hogy bekerüljön az NHL-be.


A 22 éves magyar válogatott játékos nyáron egyhetes edzőtáborral kezdte meg tengerentúli pályafutását, és egy pillanatig sem volt gondja a beilleszkedéssel. „Nagyon közvetlenek a csapattársaim, könnyen befogadtak, semmi probléma nem volt. Szállásról is gondoskodott nekem a klub, így semmi nem vonta el a figyelmemet a munkáról. A korábbi cikkek szerint megérem a befektetésemet, szeretném is bizonyítani ezt. Azt mondták, legyek türelmes. Igyekszem az lenni,


csak hát nehéz nem berúgni az ajtót, ami az álmaim előtt áll.

Kiskorom óta a Stanley-kupáról álmodom, és el sem hiszem, hogy ez hamarosan valóra válhat, nem akarom semmivel elrontani.”



Ha emberileg nem is, szakmailag voltak kisebb nehézségek, amelyekkel meg kellett küzdenie Vaynak az amerikai álom indulásakor. Ezek elsősorban a magyar és az amerikai jégkorong közötti különbségekből adódtak, de egyelőre nem remegtették meg komolyabban a lábait. „Az itteni pályák kisebbek, mint az otthoniak, ezáltal gyorsabb a játék, több a forgalom a kapu előtt, ezt még meg kell szoknom. Szerencsére nem sok a lemaradásom, de hozzá kell még szoknom a nagyobb terheléshez.


Ügyes gyerek vagyok, le fogom dolgozni a hátrányomat.”

A rövid nyári felkészülés után Vay nemrég élesben is bizonyíthatott. Néhány napja fejeződött be az NHL utánpótláscsapatainak rendezett torna Traverse Cityben, ahol a Minnesota Wild fiataljai a hetedik helyet szerezték meg. A magyar játékos három meccsen is a kapuba állhatott. Vezetőedzője szerint a helyosztón hozta a legjobb teljesítményt, amikor 26 lövést fogott, 96,3 százalékos eredményességgel védett.


A Minnesota kapujában:

#minnesotawild #hockey #life ✌️

(vayas) Minnesota Wild ❤️ (@vayadam) által közzétett fénykép,


„A torna után kaptunk két nap pihenőt, mielőtt a felkészülési edzőtábor elkezdődne. Nagyon sok dinamikus futást és piramis jellegű kondicionális edzést csináltam nyáron. Most még csak a júliusi felkészülésemről tudok véleményt mondani, de nagyon kemény, azt meg kell hagyni. Nagyon komolyan állnak hozzá a dolgokhoz, mindennap megismerkedem új emberekkel, akik a Wildnál dolgoznak,


meg sem tudnám számolni, hány fős a stáb.

De nem csak csoportos edzések vannak, foglalkoznak velem külön is, hiszen még sokat kell tanulnom.”



Úgy látja, a rengeteg munka mindenképp eredményt hoz majd, a körülmények professzionálisak, így most szerinte rajta a sor: „Az, hogy itt vagyok, már reális esély arra, hogy egyszer NHL-meccsen is védhessek. Most már minden csak rajtam múlik, és remélem, elnyerem a tetszésüket, hogy minél hamarabb kipróbáljanak. Egy dolgom van, minél többet edzeni és mellette pihenni, hogy minél hamarabb a nagyoknál lehessek.


Elsődleges célom, hogy megmutassam, milyen magyar vér folyik az ereimben,

és hogy a Minnesota Wild meghatározó játékosa legyek. Ehhez az első lépés, hogy a farmcsapatnál minél több játékidőt kapjak.”