Vay Ádám az NHL-be szerződött!

Fotó: MTI/AP / Dmitrij Loveckij

-

A magyar hokiválogatott 22 éves kapusa a vb-n mutatott védéseivel meggyőzte a Minnesota Wild szakembereit.


Az észak-amerikai profi ligában (NHL) szereplő Minnesota Wild a honlapján jelentette be, hogy szerződtette Vay Ádámot.


A Debrecen 22 éves kapusa újoncként utazott el a szentpétervári A csoportos világbajnokságra, ahol Kanada ellen csereként állt be, a finnek és az amerikaiak ellen pedig végig a jégen volt, és mindhárom találkozón remekelt. A finnek elleni 0-3 után a a magyar csapatból őt választották a meccs legjobbjának.A finnek elleni találkozón 51 lövésből 48-at fogott meg, a 94,1%-os védési mutató kiemelkedőnek számít a vb-mezőnyben.

Az új csapatának honlapján hozott statisztikák szerint a három találkozón átlagban 3,67 gólt kapott, és összességében 91,1%-kal védett. A MOL-ligában 2,77 gólt kapott meccsenként, és 92,7%-kal védett. A legalább 30 meccsen jégre lépő kapusok között senki sem produkált utóbbinál jobb mutatót.

A Wild honlapján kiemelik, hogy Vay a 2014–15-ös szezonban 32 meccsen védett a Western States Hockey League-ben (WSHL) szereplő El Paso Rhinos csapatában, ahol 2,03 gólt kapott meccsenként (92,3%), 5 gól nélkül lehozott találkozójánál pedig egyetlen kollégája sem tudott többet felmutatni.


Akkor és most


Vay Ádámmal két évre szóló minimálbéres újoncszerződést kötött a Wild, amely bármikor leküldheti a kapust a farmcsapathoz, az Iowa Wildhoz. A Minnesota az NHL idei szezonjában a Nyugati főcsoport 8. helyén jutott be a rájátszásba, ahol az első körben 4-2-vel esett ki a Dallas Stars ellen.

A Wildnak jelenleg két kanadai kapusa van: a 30 éves Devan Dubnyk és a 26 éves Darcy Kuemper.