Vatikáni bankárnak adták ki magukat a spanyol csalók

Fotó: martineci999

-

Az áldozatok valamiért elhitték, hogy a Vatikán kubai nagykövete egy nyaralóhelyen vezeti a vatikáni bank fiókját.


A Vatikáni Bank (IOR) nevében kötött hamis szerződéseket egy spanyol bűnszövetkezet. Négy tagját őrizetbe vették – közölte a spanyol rendőrség. A bandát egy 30 éves spanyol vezette, azt állította, hogy a Vatikán kubai nagykövete, amit hamis dokumentumokkal igazolt.

A csoport tagjai luxusautókkal jártak, luxusórákat viseltek, fényűző életmódjuk a megtévesztés része volt. Egy dél-spanyolországi tengerparti üdülőhelyen béreltek irodát, és azt állították, hogy az egyházi bank fiókintézménye. A bejárati ajtót Vatikánváros címere díszítette, csakúgy mint autóikat. Egy weboldalt is működtettek, hogy valódinak tüntessék fel intézményüket.

A spanyolországi nyomozás a vatikáni csendőrség riasztása indította el. A bűnözők az IOR nevében több száz kereskedelmi és tanácsadói szerződést kötöttek különböző cégekkel világszerte.

A Vatikáni Bankot 1942-ben alapították, tevékenységét hat fős bíborosi testület ellenőrzi. Több mint 15 ezer ügyfele van, szinte kizárólag egyházi vagy az egyházzal kapcsolatos tevékenységet végző intézmények. A Vatikánon kívül nem rendelkezik más székhellyel.

XVI. Benedek pápa 2013-ban elindította az intézmény átvilágítását, és ezután több ezer bankszámlát szüntettek meg. Ezeket nem egyházi ügyfelek birtokolták, akik az adófizetést próbálták elkerülni azzal, hogy az egyházi bankban helyezték el pénzüket.