Vasúti kocsin, de nem személyszállító vonaton érkeznek a menekültek

-

Bakondi György a migráció problémáját Egyiptommal és Tunéziával közösen kezelné.


Vasúti szerelvényeken naponta találnak migránsokat a magyar hatóságok, és őket a déli határon haladéktalanul vissza is szállítják a kerítés túloldalára - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az állami tévében. Bakondi György szerint nem tudni, hogy "átszállásra vagy a továbbszállításukra" vártak.

A magyar kormány veszélyesnek tartja, hogy nincs érdemi változás az EU migrációs politikájában - mondta Bakondi. Szerinte fontos időpont december 16., amikor az Európai Tanács ülésén ismételten naprendre tűzik a kvóta hosszú távú új megoldását, amely jogszabályi szinten, felső korlát nélkül vezetné be - mint a hivatalos migrációs politika alapelemét - a migránsok automatikus szétosztását.

Bakondi szerint ez olyan kötelező kvótarendszer jogrendszerbe illesztése lenne, amely valamennyi érkező felső korlát nélküli szétosztását jelentené az uniós tagországok között. Ez meghívót jelentene a migránsok számára, ami ellen a magyar kormány aktív és intenzív nemzetközi tevékenységet folytat, diplomáciai úton, nyilvános fórumokon, illetve személyes tárgyalásokon - mondta.

Magyarország számos kezdeményezést tett arra, hogy a külső határok védelme mellett hogyan lehet az EU határain kívül kezelni a helyzetet. Bakondi szerint ebben a tekintetben is érdekelt Magyarország Egyiptom stabilitásában, amellyel a gazdasági együttműködésen túl a migráció kezelésében is "partnerek lehetnénk", de hasonló partner lehet ezen a területen akár Tunézia is.