Vasárnaptól megint változik a forgalmi rend a Keletinél

-

Vasárnaptól új forgalmi rend szerint közlekednek a troli- és autóbuszok Budapesten a Baross téren. Ezek már az utolsó simítások a 4-es metró beindítása előtt. A környéken több forgalmi változásra is számítani kell.


Végleges helyére - a Baross téren a Bethlen Gábor utca torkolatához - kerül a téren áthaladó buszok Keleti pályaudvar megállója is, valamint a Kerepesi úti trolibusz-végállomásra érkezik, és onnan is indul a 73-as és a 76-os járat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A 73-as és a 76-os troli új útvonalán új megállók létesültek a Rózsák terénél, illetve a Péterffy Sándor utcában. A 73-as troli a Baross tér megváltozott forgalmi rendjéhez igazodva a jövőben csúcsidőben 15, azon kívül 20 percenként közlekedik. A változások miatt módosul a 79-es troli útvonala is: a Garay utcából a végállomást áthelyezték a Baross térre a Thököly út és a Nefelejcs utca kereszteződésébe. Áthelyezték a buszok megállóját is, vasárnaptól a végleges helyén, a Bethlen Gábor utcai torkolatnál állnak meg az 5-ös, a 7-es, a 7A, a 7E, a 107E, a 133E, a 178-as, a 233E, a 907-es és a 973-as buszok. A VS.hu információi szerint jövő héttől használhatják a fővárosiak az új 4-es metrót. Erről bővebben itt olvashatnak.


A Rákóczi úton is lesznek változások

Egy új  jelzőlámpás csomópont létesült a Rákóczi út és a Márkus Emília utca kereszteződésében. Mostantól a Somogyi Béla utca felől jobbra, illetve balra is rá lehet kanyarodni a Rákóczi útra, a Klauzál utcából érkezőkkel egyszerre. A Klauzál utcából a Márkus Emília utca felé egyenesen is tovább lehet majd haladni. A kereszteződés „telezöldes” irányítású, tehát a mellékirányból érkezőknek elsőbbséget kell adniuk.

Az Astoria irányából a Rákóczi útról nem lehet majd a kereszteződésben jobbra, a Márkus Emília utca felé kanyarodni, annak érdekében, hogy a kanyarodó járművek a gyalogátkelőhely előtti várakozásukkal ne tartsák fel a buszsávban közlekedő autóbuszokat. A Márkus Emília utcát az Astoria felől érkezők a korábban megszokott módon, azaz még az autóbusz megállóhely elérése előtti, parkolót is érintő úton keresztül tudják megközelíteni.

A 4-es metró elindulása után a Rákóczi útnak a Dohány utca és Klauzál utca közötti szakaszán új, jelzőlámpás alcsomópont épül ki, azzal a céllal hogy a 7E járatszámú autóbuszoknak lehetőségük legyen visszafordulni az Erzsébet körút irányából. Az Astoria felől a buszvisszafordító előtt a két egyenesen haladó sáv és a buszsáv mellett egy jobbra kanyarodó sávot is kijelöltünk a Somogyi Béla utca felé.