Vasárnapi üzem: korán örültek a világörökségi területek boltjai

Forrás: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A kormány azokkal ért egyet, akik igazságtalannak tartották a kivételezést, ezért megszünteti azt, vagyis a világörökségi területeken is minden zárva lesz vasárnap.


Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a szerdai kormányülés döntéseiről tájékoztatva azt mondta: „Meglepődve láttuk, hogy a sajtóban oly hangos ellenzék a világörökség megkülönböztetett helyzetével kapcsolatban nem nyújtott be módosító javaslatot. Ugyanakkor a kormány számára világossá vált, hogy igazuk volt azoknak, akik igazságtalannak érezték a vasárnapi munkavégzés tilalmával kapcsolatban a világörökségi területen lévő kereskedelmi üzletek – és így az ott dolgozók – megkülönböztetését. Ezért ezen a területen a kormány fogja kezdeményezni a változtatást, így tovább szűkül a kivételek köre” – jelentette ki az államtitkár, aki szerint a cél továbbra is az, hogy senkit ne lehessen dolgoztatni akarata ellenére vasárnap.


Budapest világörökségi övezete


Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez, és törvényerejű rendelet formájában beépítette azt a magyar jogrendbe. A Világörökség Bizottság két évvel később, 1987-ben döntött az első két magyarországi helyszín, Budapest és Hollókő felvételéről a világörökségi listára. 2002 nyara óta pedig nyolc világörökségi helyszín van Magyarországon, ebből hét a kulturális és egy a természeti kategóriában. Két helyszín (az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai, valamint a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj) határokon átnyúló, azaz Szlovákiával, illetve Ausztriával közös.

  • Budapest – a Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út (K) (1987 + 2002)
  • Hollókő ófalu és környezete (K) (1987)
  • Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai (T) (1995)
  • Az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete (K) (1996)
  • Hortobágyi Nemzeti Park – a puszta (K-kultúrtáj) (1999)
  • Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője (K) (2000)
  • Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj (K-kultúrtáj) (2001)
  • Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj (K-kultúrtáj) (2002)

Rövidítések: K = kulturális kategória; T = természeti kategória. A világörökségi helyszín neve utáni zárójelben: az UNESCO részéről a világörökségi listára történt nyilvántartásba vétel dátuma. (Forrás: vilagorokseg.hu)