Vasárnap választások Oroszországban

Fotó: MTI/EPA / Szergej Csirikov

-

Az Állami Duma 450 új képviselőjét választják újra.


Oroszországban tizenegy időzóna van, a választási helyiségeket nem egy időben nyitották meg. Először az orosz Távol-Keleten kezdődtek meg a választások.
Az Állami Duma tagjainak felét a hagyományos módon, országos pártlistáról, a másikat pedig az idén újból bevezetett egyéni körzetek alapján. Elemzők és közvélemény-kutatók nem számítanak drámai változásra: a felmérések szerint a törvényhozásban magabiztosan megtartja domináns pozícióját a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló Egységes Oroszország párt, és valószínűleg nem lesz olyan parlamenten kívüli radikális ellenzéki párt, amely képes lenne frakciót alakítani.
Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) legfrissebb felmérése szerint a dumában csak az eddigi parlamenti pártok, vagyis az Egységes Oroszország mellett Vlagyimir Zsirinovszkij liberális demokratái , Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és a szocialista Igazságos Oroszország párt alakíthat majd ismét frakciót. Ez utóbbi politikai erőnél azonban kétséges, hogy végül sikerül-e átlépnie az ötszázalékos küszöböt.