Vasárnap újra megnyílik a brit nagykövetség Teheránban

-

„Négy évvel a brit nagykövetség elleni támadás után ma újra megnyitom a képviseletet” – közölte Philip Hammond brit védelmi miniszter. Ezzel ismét nagyköveti szintre emelkednek a diplomáciai kapcsolatok London és Teherán között.


London 2011-ben zárta be teheráni nagykövetségét, mert iráni radikális diákok megtámadták és feldúlták a képviseletet. A feldühödött tömeg azután rohanta meg a nagykövetséget, hogy a brit kormány újabb pénzügyi szankciókat vezetett be Teherán ellen. A támadók módszeresen feldúlták és kifosztották a brit képviselet személyzetének teheráni lakásait és a nagykövet rezidenciáját is. Összetörték a berendezést, vagyontárgyakat tulajdonítottak el, köztük a diplomáciai személyzet tagjainak személyes értékeit, majd felgyújtották a fő irodaépületet.

A britek a diplomáciai képviseletek védelmét előíró bécsi egyezmény súlyos megsértésének nevezték az incidenst, amelyet követően a szigetország kormánya elrendelte Irán londoni nagykövetségének azonnali bezárását, és a két ország kölcsönösen kiutasította egymás diplomatáit.


Azóta helyreállították a közvetlen diplomáciai kapcsolatokat, amelyhez nagyban hozzájárult az iráni atomprogramról való megállapodás. Philip Hammond korábban fontosnak nevezte annak a biztosítását, hogy országa készen álljon az iráni atomprogramról létrejött megállapodás nyomán megnyíló üzleti lehetőségek kihasználására.