Vasárnap tarolhatnak a független jelöltek

Fotó: MTI/Ujvári Sándor / MTI/Ujvári Sándor

-

Két településen rendeznek időközi önkormányzati választást vasárnap. Vágáshután és Vaspörben polgármestert és képviselő-testületet választanak.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vágáshután a község képviselő-testülete feloszlatta magát. A polgármesteri posztért két független jelölt indul, valamint egy harmadik a Magyar Munkáspárt színeiben. A két képviselői mandátumra hatan aspirálnak, valamennyien független jelöltek. A 139 lakosú település választói névjegyzékében 134-en szerepelnek.

Ugyancsak önfeloszlatás miatt tartanak időközi választást a Zala megyei Vaspörben. A polgármesteri posztra hárman pályáznak: ketten függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt támogatottjaként. A képviselői mandátumra 13-an aspirálnak, a polgármesterként is induló munkáspárti jelöltön kívül mindenki más függetlenként méreti meg magát. A névjegyzékében 327-en szerepelnek.

Egy roma települési nemzetiségi választást is tartottak volna vasárnap, a Fejér megyei Szabadbattyánban ugyanis két képviselő lemondott. A választás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.