Vasárnap pótolja elmaradt tisztújító kongresszusát a Fidesz

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A párizsi terrortámadás miatt elmaradt esemény menetrendje nem változott: Orbán Viktort újraválasztják, három alelnököt lecserélnek.


Az eredetileg november 15-ére hirdetett kongresszus elhalasztásáról egy nappal a tervezett esemény előtt, közvetlenül a 130 áldozattal járó párizsi támadások után döntöttek a Fidesz vezetői.

Mivel a pártelnök, Orbán Viktor hagyományos, újraválasztása után tartandó beszédében az eredeti tervek szerint nagy teret szentelt volna az Európába tartó bevándorlás-hullámnak, az elnökség információink szerint egybehangzóan úgy ítélte meg, hogy ízléstelen lenne felhasználni a történteket és „na ugye, megmondtam” alapon értékelni a helyzetet.

Most, a terrortámadások után egy hónappal a pártelnök-miniszterelnök már új aspektusból, és az időközben lezajlott uniós egyeztetések eredményeit is figyelembe véve beszélhet a kérdésről.

A kongresszus menetrendje nem változott a novemberre tervezetthez képest. A tisztújításon megerősítik a posztra szokás szerint ismét egyedüliként jelölt Orbán Viktor pártelnököt, négy mostani alelnökéből hármat pedig lecserél a párt: egyedül Pelczné Gáll Ildikó marad a helyén, Lázár János két, Kósa Lajos nyolc, Pokorni Zoltán pedig tizenkét év után távozik a Fidesz vezetésből.

A távozó alelnökök helyére Kubatov Gábor pártigazgatót, a parlament törvényalkotási bizottságát vezető Gulyás Gergelyt, és Németh Szilárd volt rezsibiztost jelölték az alapszervezetek, ami a gyakorlatban egyet jelent azzal, hogy ezt meg is szavazzák majd a küldöttek.

Az eseményt az eredetileg tervezett helyszín, a Millenáris helyett a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban tartják.