Vasárnap nemzeti gyásznap lesz Ukrajnában

Fotó: RIA Novosti / Evgeny Biyatov / RIA Novosti / Evgeny Biyatov

-

Az új ukrán elnök „megfelelő választ” ígér az ukrán katonai szállítógépet lelövő szeparatistáknak. Szombat reggel 49-en vesztették életüket, amikor a gépet kilőtték Luhanszk felé menet.


„Büntetés vár mindazokra, akik részt vettek ebben a cinikus terrorakcióban. Ukrajnának békére van szüksége, de a terroristák megfelelő válaszban részesülnek” – mondta Petro Porosenko az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szombat délutánra összehívott rendkívüli ülésén.Ahogy arról reggel a VS.hu is beszámolt, lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállító repülőgépet szombatra virradóra a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében. A gép fedélzetén 49 katona utazott, mindannyian életüket vesztették.   A szeparatista „Luhanszki Népköztársaság” szóvivője elmondta, a repülőteret teljes mértékben lezárták a felkelők, a gépet egy légvédelmi rakéta találta el. Más hírügynökségek azt jelentették, hogy a repülőgépre két rakétát lőttek ki. A luhanszki légikikötő térfigyelő kameráján az AFP szerint azt látni, hogy a találat pillanatában keletkezett villanás után harminc másodperccel vöröses fény borította be a láthatárt, akkor robbant fel ugyanis az IL76.


A nap folyamán Kelet-Ukrajna több részén is összecsaptak az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok. Mariupolban három ukrán határőr vesztette életét, további négy pedig megsebesült, amikor a szeparatisták rakétavetővel megtámadtak egy katonai konvojt. Az ukrán hatóságok az előző napon bejelentették, hogy erőik visszafoglalták a város központját.   A NATO szombaton olyan műholdas felvételeket tett közzé, amelyek a szervezet szerint megerősíteni látszanak azt a gyanút, miszerint Oroszország katonai eszközökkel látja el a kelet-ukrajnai felkelőket. A felvételeken a NATO szerint orosz harckocsik láthatók, amelyek az ukrán határ közvetlen közelében lévő körzetbe érkeztek – néhány nappal azelőtt, hogy a héten hasonló harckocsik jelentek meg Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen.   Arszen Avakov ukrán belügyminiszter azt mondta, hogy ez utóbbi tankok a határ orosz oldaláról gurultak át, de a felkelők az állították, hogy azok az ukrán hadsereg arzenáljából valók. A NATO szerint azonban ezeken a harckocsikon nincs semmilyen olyan felirat vagy álcázófestés, amit az ukrán haderő használ saját eszközein. Sőt, nincs rajtuk semmilyen jelzés – márpedig éppen ez a taktika jellemezte az oroszok akcióit a Krím félszigeten annak megszerzése idején.