Vasárnap még őrizetbe vették, ma már Obamával beszélgetett

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Barack Obama kubai látogatásán kedden ellenzékiekkel találkozott.


Kivételes bátorságról tett tanúbizonyságot mindenki, aki ennél az asztalnál ül

mondta Barack Obama amerikai elnök kubai ellenzékiekkel tartott találkozóján, és emlékeztetett arra, hogy Washingtonnak a politikai és emberi jogok terén továbbra is számos nézeteltérése van Havannával.


A beszélgetésen mások mellett részt vett Berta Soler, az Asszonyok fehérben nevű, a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő mozgalom vezetője, akit 2005-ben az Európai Parlament Szaharov-díjjal tüntetett ki, Elizardo Sanchez, a betiltott, de megtűrt Kubai Emberi Jogi Bizottság nevű szervezet elnöke és Guillermo Farinas, aki 2010-ben nyerte el a Szaharov-díjat.


Vannak itt olyanok, akiket őrizetbe vettek, valakit a régmúltban, valakit nem is olyan régen

– jegyezte meg Obama utalva arra, hogy Solert több aktivistával együtt néhány órával az amerikai elnök érkezése előtt vették őrizetbe az Asszonyok fehérben szokásos vasárnaponkénti havannai felvonulása során.


A találkozót követően – egyben Obama kubai útjának záróakkordjaként – az amerikai elnök és Raúl Castro, a kommunista ország elnöke baseball-meccsre látogatott: a kubai válogatott és a floridai Tampa Bay Rays csapatának összecsapását szurkolták végig az 50 ezer férőhelyes, zsúfolásig megtelt Estadio Latinoamerico nevű stadionban.


Obama és Castro


A baseball mindkét országban nemzeti sportnak számít. Az sem ritka, hogy a diplomáciában a közeledésre a sportot használják: a hetvenes években az Egyesült Államok az amerikai-kínai kapcsolatok javítására az asztaliteniszt vetette be.

Obama vasárnap érkezett Havannába azzal a céllal, hogy felgyorsítsa és visszafordíthatatlanná tegye a két ország közötti, 2014 decemberében több mint fél évszázad fagyos viszony után kezdődött enyhülést.