Vasárnap leválthatják Mugabét és feleségét

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Tafadzwa Ufumeli

-

Mugabe még tárgyalhat a hadsereg parancsnokaival.A kormányzó ZANU-PF párt központi bizottsága vasárnap ülésén leváltja Robert Mugabét, a házi őrizetben tartott államfőt és visszahelyezi tisztségébe a múlt héten menesztett alelnököt, Emmerson Mnangagwát. A vezető párttestület leváltja a kormánypárt női ligájának vezetőjét, az államfő feleségét, Grace Mugabét is, akit a 93 éves elnök utódának szemelt ki.

Feltételezések szerint Grace Mugabe – akit sokan DisGrace-nek vagy Gucci Grace-nek neveznek – erősödése váltotta ki a puccsot. A katonák ugyanis arra számítottak, hogy Mugabe utódja Mnangagwa lesz. Az alelnök menesztése lehetett az utolsó csepp a pohárban, amiért a hadsereg úgy döntött, megfosztja hatalmától az embert, aki romba döntötte Zimbabwét.Az állami ZTV tévé szerint Mugabe vasárnap rezidenciáján tárgyal a hadsereg parancsnokaival. A ZTV ezt Fidelis Mukonori katolikus papra hivatkozva jelentette, ő közvetít a hadsereg és az elnök közötti tárgyalásokon.

Mugabe 37 éves uralma gyakorlatilag véget ért, miután a hadsereg szerdán átvette a hatalmat arra hivatkozva, hogy leszámol az elnök környezetében tevékenykedő bűnözőkkel.

Amikor a tévé bejelentette Mugabe közelgő leváltásának hírét, Harare utcáira több százezer ember özönlött énekelve, táncolva és a katonákat ölelgetve.A Reuters szerint olyan ujjongás tapasztalható, mint amilyen Nicolae Ceasescu 1989-es megbuktatásakor volt Romániában. Amikor egy konvoj hagyta el az elnöki rezidenciát, az utcán ünneplő tömeg ujjongani és pfujolni kezdett. A hadsereg szerint azonban az elnök nincs a konvojban.

Patrick Zhuwao, Mugabe unokaöccse szerint az elnök és felesége "készek meghalni azért, ami helyes", semhogy lemondjanak és ezzel törvényesítsenek egy államcsínyt. Zhuwao, aki egy meg nem nevezett dél-afrikai helyszínen tartózkodik, azt mondta, hogy Mugabe a katonai hatalomátvétel óta alig aludt, de az egészsége egyébként jó.Victor Matemadanda, a zimbabwei háborús veteránok szövetségének főtitkára felszólította a tüntetőket, hogy menjenek az elnöki palotához. A televízió képei szerint több százan indultak el a palota felé.