Vasárnap kezdődik Obama történelmi látogatása Kubában

Forrás: AFP

-

Obama családjával együtt utazik Kubába, ahol csaknem 90 éve nem járt hivatalban lévő amerikai elnök.


A kétnapos látogatással Barack Obama fel akarja gyorsítani és visszafordíthatatlanná tenni az amerikai–kubai viszony javítását.

Az Egyesült Államok elnöke helyi idő szerint vasárnap este érkezik Kubába feleségével, Michelle Obamával, két kislányával és anyósával együtt. A kíséret tagja lesz több kormánytag, tucatnyi demokrata párti és republikánus kongresszusi képviselő, üzletemberek és vállalkozók csapata és jó néhány kubai–amerikai polgár is.

Az elnököt vasárnap a havannai óvárosban álló katedrálisban fogadja Jaime Ortega bíboros, aki Ferenc pápával együtt segítette a titkos tárgyalásokat a kapcsolatok helyreállításáról.

Obama csak látogatásának második napján találkozik Raúl Castróval, miután megkoszorúzta a XIX. századi kubai hős, José Martí emlékművét. Castro állami vacsorán látja vendégül az amerikai elnököt és kíséretét.

Ben Rhodes, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozta: az utazás része az Obama-kormányzat azon erőfeszítésének, hogy a kétoldalú kapcsolatokban történt elmozdulást tartóssá tegye, megszilárdítsa. „Ezzel az utazással és törekvéssel, hogy valamennyi területen haladást érjünk el, még több amerikai számára könnyítjük meg a kubai utazást, még több amerikai üzletember dolgozhat Kubában, s mindebből a kubai népnek is még több haszna származik” – fogalmazott Rhodes.