Vasárnap este lesz Trump és Clinton második tévévitája

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS

-

Már Schwarzenegger is hátat fordított neki, Trumpot más jeles republikánus politikusok sem támogatják.


Az elnökjelölti vita újabb fordulóját a Mississippi folyó partján, Missouri állam legnagyobb városában, St. Louisban tartják. A tét elemzők szerint az, hogy ezúttal megtörténik-e a republikánus elnökjelölt, Donald Trump végleges knock outja, azaz kiütése.

A vita sajátossága lesz, hogy az elnökjelöltek szabadon sétálgathatnak a teremben, akár oda is mehetnek egy-egy vendéghez.

A két héttel ezelőtti első elnökjelölti vita nem sokat változtatott a Fehér Házért folyó versenyen, Clinton magabiztosan vezet mind országos szinten (44,2 százaléka van, szemben Trump 40,5 százalékával a legutóbbi közvélemény-kutatásokban), mind azokban a kulcsfontosságú, ingadozó államokban, amelyeket a republikánus vagy demokrata jelöltnek meg kell nyernie a végső sikerhez. Szakértők 13 ilyen államot sorolnak fel, s közülük Clinton 9-ben áll győzelemre.


Arnold Schwarzenegger


Az előző vitához képest Clinton helyzete azért erősödött, mert miután előkerült egy tízéves videofelvétel, melyben Trump szexista kijelentéseket tett, neves republikánus politikusok jelezték, hogy nem fognak rá szavazni.

Az üzletembertől Arnold Schwarzenegger is megvonta támogatást. A Daily Mail is írt beszámolt arról, hogy a volt kormányzó azóta, hogy 1983-tól amerikai állampolgár lett, először nem fog a republikánus jelöltre szavazni. Ugyan konkrétan nem említi Trump nevét, de közleményéből világosan kiolvasható a szándéka.

A színész arról is írt, hogy 1968-ban érkezett Amerikába , és ekkor hallotta az akkori elnökjelölt Nixon szavait arról, hogy a kormányzat hátat fordított a lakosságnak, illetve, hogy a szabadságot erős hadsereggel kell megvédeni. Ekkor döntött úgy, belép Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt és Ronald Reagan pártjába.

És noha büszke republikánus,de legfőképpen amerikai, és a többi társának is az a felelőssége, hogy


most ne a pártot, hanem az országot válasszák.

A magyar származású George Patakit, New York állam volt kormányzóját szavai szerint elborzasztották a Trumppal kapcsolatos hírek. Mint mondta, kampánya a vakbuzgóság és a tudatlanság mérgező elegye.

Az amerikai média szombaton arról is beszámolt, hogy Robert de Niro kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész is keményen bírálta a vitatott republikánus elnökjelöltet, akit más jelzők mellett butának és szélhámosnak nevezett.


Annyira bosszant, hogy ez az ország ott tart, hogy ez a tuskó, ez az idióta eljutott odáig, ahol most van. Ő az a valaki, akit mi elnökünknek akarunk? Nem hiszem

– hangsúlyozta az amerikai színész egy videóban.


A bírálatokra Trump is reagált, köszönetet mondva vasárnap a Twitter közösségi oldalon azoknak a párttársainak, akik továbbra is támogatják őt.


Óriási a támogatás (leszámítva néhány republikánust a vezetőségből). Köszönöm.