Vasárnap éjszaka már lesz eredmény

Forrás: valasztas.hu

-

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint az október 2-ai népszavazás napján este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága.


Pálffy Ilona hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása, mégis arra számít, hogy este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a feldolgozottság állása. Hozzátette, ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, valamint az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét.

Közölte: hétfőn 8 275 145 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, de ez a szám a halálesetek miatt még biztosan változni fog. A népszavazás érvényességéhez az kell, hogy a névjegyzék zárásakor, szeptember 30-án a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint fele érvényesen szavazzon. Megjegyezte, a névjegyzéket pénteken 16 órakor zárják le és még aznap ki is nyomtatják a helyi választási irodák.

Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel határideje, összesen több mint 11 ezren vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A legtöbben Londonban szavaznának, 1327-en, Münchenben pedig 761-en adnák le voksukat. A 105 külképviseletre a napokban juttatják el a szavazólapokat és a szükséges iratokat.

Pálffy Ilona felhívta a figyelmet arra, hogy az átjelentkezéssel szavazás határideje most pénteken, szeptember 30-án jár le; 37 ezren már jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának október 2-án.

Szólt arról is, hogy a népszavazás kezdeményezője és a frakcióval rendelkező pártok egyetlen külképviseleti megfigyelőt sem jelentettek be, ahogyan nem jelezték azt sem, hogy megfigyelőt küldenének a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak hétfőn megkezdődött ellenőrzésére.

A szavazatszámláló bizottságokba a frakciók 18 150 delegáltat jelentettek be, az NVI elnöke szerint ez nagyon kevés. Szerették volna, ha több delegáltat bejelentenek, mert így a pártok ellenőrizhették volna a választott szavazatszámláló bizottságok tagjainak munkáját – tette hozzá.