Vasárnap déltől nincs többé Uber

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A magyarok ezentúl csak a világ 76 országának több mint 450 városában használhatják. Budapest nem lesz közöttük.


Magyarországi működését vasárnap délben függeszti fel az Uber. A cég július 13-án jelentette be kivonulását a magyar piacról, a parlament ugyanis elfogadta a törvényjavaslatot, amely alapján ideiglenesen, legfeljebb 365 napig blokkolni lehet azokat az internetes oldalakat, amelyek úgynevezett jogellenes taxiszolgáltatást kínálnak, az uberező sofőrök autóiról pedig leszerelhetik a rendszemtáblát. Az Uber 2014 óta volt elérhető Budapesten, és azóta a taxisok több demonstrációt tartottak ellenük.

Az Uber-fuvarok száma világszerte elérte a kétmilliárdot. A fejlődés ütemét jelzi, hogy az egymilliárdos fuvarszámot a cég 2009-es megalakulása után, 2015 végére érték el. A szám megduplázását bő fél év alatt a sofőrök és utasok toborzására fordított nagy befektetéseknek tulajdonította a cég vezetője. Az Uber iránt a legnagyobb kereslet Kínában van, bár ott évi több mint egymilliárd dolláros veszteséggel működik a cég. Az Uber a világ 76 országának több mint 450 városában nyújt fuvarmegosztó szolgáltatást, míg egy éve 311 városban működtek.

Budapesten 160 ezer felhasználója volt, az utazások 39 százaléka külföldiekhez volt köthető, és főleg a 20-35 éves korosztály használta.