Vasárnap a fácánoknak is pihenőt adna a DK

Fotó: MTI/Kovács Tamás / MTI/Kovács Tamás

-

Az ellenzéki párt a boltok bezárásának mintájára vadászati tilalmat rendelne el vasárnapra. Nyilván csak azért, hogy bosszantsa a nagy vadász hírében álló Semjén Zsoltot és Lázár Jánost.


Törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek a Demokratikus Koalíció (DK) arról, hogy a vasárnapi zárva tartás mintájára rendeljék el a vasárnapi vadászati tilalmat is – derül ki a párt által kiküldött meghívóból. A DK ezzel nyilván egyes kormánytagok – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vagy Lázár János Miniszterelnöksége vezető miniszter – közismert vadászszenvedélyét kapcsolja össze az üzletek általuk elutasított vasárnapi zárva tartásával.

A vadászati törvény egyébként nem a hét napjaihoz, hanem az évszakokhoz köti az úgynevezett „vadászati tilalmi időt”. Ettől persze egy sor okból el lehet térni, de a legtöbb faj esetében a szaporodási és utódnevelési időszakban – tavasszal és nyáron – tilos a vadászat, illetve a jogszabályi előírások megsértése miatt rendelhetnek el a hatóságok vadászati tilalmat egy-egy területen. A különböző fajok vadászati idényét ezen az oldalon találja.

Az átlátszó.hu még tavaly májusban írt arról, hogy Lázár 75 ezer euróért (23 millió forint) rendelt meg egy csehországi vadászatot, amelyen 2500-3000 fácán lelövését tervezte a magyar társaság. Novemberben azonban a Blikk úgy értesült, lemondták a vadászatot. Semjén Zsolt, aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, még 2011-ben került a hírekbe azzal, hogy a vidékfejlesztési miniszternek címzett levélben egyes védett állatfajok vadászhatóvá tételét kérte.

Miután a parlamenti ellenzéknek gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy saját javaslatait akár a legcsekélyebb jelentőségű ügyben is keresztülvigye, 2010 óta megszaporodtak a vicces vagy legalábbis annak szánt törvényjavaslatok. A sort még 2010-ben az MSZP nyitotta, mikor a minden középületben kifüggesztendő Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatára válaszul azt javasolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – mint a Nemzeti Együttműködést Megtestesítő Személy– születésnapját nyilvánítsák munkaszüneti nappá, portréját pedig kötelező legyen kifüggeszteni a közintézményekben.