Vásárlókat vert át az Ebay-en, hogy terroristákat pénzeljen

-

Több mint egymillió fontot csalt össze az egykori terrorista, aki később megbánta, hogy terrorista volt, majd azt állította, hogy csak kitalálta, hogy terrorista.


Hassan Butt korábban úgy került a sajtóba, hogy kapcsolatba hozták a 2005 júliusában Londonban történt terrortámadások előkészítésével. Butt akkoriban egy iszlamista csoport tagja volt, és be is vallotta, hogy az akkori merényletek egyik vezetőjének a külföldi kiképzésében is segédkezett. Később aztán megbánta tettét, és többször szót emelt nyilvánosan a terrorizmus ellen, még egy brit miniszteri találkozóra is eljutott.

Aztán azt nyilatkozta, hogy az egész dzsihádista múltat csak kitalálta.

A harmincöt éves férfit azért tartóztatták le, mert az Ebay-en csalt, a gyanú szerint abból a célból, hogy terroristákat pénzeljen, írja a Guradian. Több száz rendelést vett fel iPhone-okra és iPadekre, illetve játékkonzolokra, de nem kézbesítette azokat. Több mint egymillió fontot szedett így össze. (Az eBay azóta azt nyilatkozta hivatalosan, hogy a vásárlókat ők kárpótolták, azokat kár nem érte.)

A férfit, illetve egy másik férfit is, aki a gyanú szerint Butt társa, tavaly tartóztatta le a terrorelhárítás, most óvadék ellenében szabadon engedték őket, de folyik ellenük a nyomozás.