Vásárlás helyett helikopterek felújítására írt ki tendert a HM

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Ugrik a helikopterbeszerzési üzlet az oroszokkal, ám ők újíthatják fel a meglévő flottát. A tendert már ki is írták.


Katonai helikopterek beszerzése helyett a meglévő flotta felújítása várható, az erről szóló tendert ki is írta a Honvédelmi Minisztérium. Ez megerősíti azt az ukrán forrásból származó hírt, hogy a magyar kormány elállt a helikopterek beszerzésétől.

A több mint öt éve húzódó helikopterbeszerzési üzlet Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz államfő múlt heti moszkvai tárgyalásain is téma lehetett, ám a felek vélhetően a vásárlás nyélbe ütése helyett azt tisztázták, hogy a jelenlegi, orosz gépekből álló flottát újítják fel. Ezt erősíti meg, hogy a nyílt közbeszerzési felhívás február 13-án jelent meg, négy nappal a magyar miniszterelnök látogatása előtt.

Vagyis a régióban egyedül továbbra is az orosz MI-17-esek és MI-8-asok üzemidejének meghosszabbítása várható a magyar honvédségben. A Vs.hu korábban egy szakértőt idézett ezzel kapcsolatban, aki úgy látta: hosszabb távon ez a lehető legkevésbé kifizetődő megoldás, hiszen a gépek nem csak korszerűtlenek, de szervizelésük sem volt zökkenőmentes. Ráadásul a tervezett generáljavítás csupán hét évre jelentene megoldást.

Rövid távon persze nyilvánvalóan olcsóbb a foltozás, mint a beszerzés, amelyet egy hónapja még kész tényként tálalt egy orosz elemzőközpont. Akkor harminc helikopter árát (egy csomagban vásárolva a légi mentésre és a katasztrófavédelmi feladatokra szánt helikopterekkel együtt) csaknem 150 milliárd forintra becsülte a CAWAT.

A HM tenderében ehhez képest az öt MI-17 felújítása szerepel (a flottában ezeken kívül két MI-17P található), ráadásul igen rövid határidővel: a gépeknek jövő november végére hadrendbe kell állniuk. A tendert is igen gyorsan lezavarják: a kiírásra március 11-ig lehet jelentkezni, kizárólag magyar nyelven.

Mindez arra utal, hogy a kormány már tudja, ki lesz a tender győztese. Az ukrán Uranian pedig azt is tudni véli, hogy éppen az oroszok újíthatják fel saját helikoptereiket. A portál szerint Orbán Viktor erre a moszkvai látogatáson tett ígéretet Putyinnak.

Az sem mellékes az ügyletben, hogy az Oroszország elleni embargó tiltja az uniós tagoknak, így Magyarországnak is, hogy katonai célú beszerzéseket bonyolítsanak Moszkvával. (Emiatt bukott meg a franciák gigaüzlete is két Mistral szállítóhajó eladásáról.) Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban a múlt heti Kormányinfón azt közölte: a bojkott nem vonatkozik a javításokra vagy rekonstrukcióra.