Vásárban ingyen sem, iskolában pénzért is adhatók a házi sütemények

Fotó: MTI / Varga György

-

A karácsonyi időszakban egymást érik a jótékonysági és adventi vásárok, amelyek között süteményes is szép számmal akad. A cukrászdák és magánemberek felajánlják az ételt, az iskolák, önkormányzatok, és civil szervezetek pedig eladják. És nem is tudják, mekkora kockázatot vállalnak.


  Advent első hétvégéjén Győrben jótékonysági süteményvásárt rendeztek, immár negyedszer, most épp a Gyermekmentő Alapítvány javára. Ingyen vagy becsületkasszába tett adományért lehetett vinni a házi és cukrászati sütikből.

  Ám valaki feljelentette a vásárt az élelmiszer-biztonsági hatóságnál, a Nébihnél, amelynek az ellenőre kiment, és megtiltotta a házi sütemények árusítását. Valóban „közérdekű bejelentésre” mentek ellenőrizni – erősítette meg a hatóság. Az elmúlt években pedig csak azért nem jelentett gondot a házi sütemények árusítása, mert „a korábbi években ez a jótékonysági rendezvény nem került a hatóság látókörébe, most is közérdekű bejelentés alapján járt el a megyei kormányhivatal szakembere”.

  A büntetés indoka az volt, hogy


  a szabályok szerint a közfogyasztásra szánt élelmiszert csak engedélyezett helyen és körülmények között lehet előállítani.


  Szabályok útvesztőjében a házi süti

  Mindez azt jelentheti, hogy bármelyik hasonló rendezvény bármikor betiltatható, márpedig akad ilyen, nem is kevés: egy egyszerű internetes keresésre is azonnal több olyan oldalt találtunk, amelyen önkormányzatok, illetve iskolák által rendezett hasonló jótékonysági vásárt hirdetnek, otthon készített süteményekkel.

  A gyakorlatban csak egy feljelentő kell, hiszen az élelmiszertörvény szerint „közfogyasztás: a nem saját célra előállított élelmiszernek a lakosság által történő közvetlen fogyasztása vagy ilyen célra élelmiszer-előállító által történő továbbfelhasználása”.

  A szabályokról a Nébihnél érdeklődtünk, de még ezek után sem egyértelmű: lehet-e ingyen (akár becsületkasszával) házilag készített süteményt árulni jótékonysági vásáron, vagy lehet-e ugyanezt pénzért tenni.

  Ami első pillantásra egyértelműnek tűnik, az az, hogy pénzért egyáltalán nem lehet adni a házi süteményt, mert az már élelmiszer-forgalmazás, amire csak élelmiszeripari vállalkozások jogosultak


  az élelmiszerek eredetének igazolása, megfelelő kezelése, hűtése és a vásárlók megfelelő informálása (összetétel, allergének, súly stb.) mellett.


  Csak ingyen adható

  De mégsem ennyire egyértelmű, mert közben a Nébih válasza szerint „a települési, iskolai, templomi, közösségi, alkalmi és jótékonysági rendezvényeken nem rendszeresen, kis volumenben, egy-egy ismert közösségen belül lehetőség van ingyenesen házi készítésű termékeket kínálni”.

  Vagyis lehetne jótékonysági rendezvényeken házi süteményt adni, de csakis ingyen, így el is veszti a célját az egész, hiszen az éppen az adománygyűjtés lenne.  További – igaz, nem jogszabály által előírt – korlátozások a Nébih szerint, hogy az élelmiszer-biztonsági előírásokat – például nyomon követhetőség – be kell tartani, feliratokkal vagy szóban el kell mondani, hogy az élelmiszer ingyenes, és „esetenként bizonytalan az eredete”.

  Ha ez nem lenne elég, a süteményeknél a szervezők „részesítsék előnyben a nyomon követhető, nem habos, nem krémes, hosszabban eltartható száraz süteményeket, amelyeket készítője becsomagolt” – lefordítva: a becsomagolt kekszeket.


  Az iskola (és óvoda) más

  Azért más, mert az nem minősül vállalkozásnak, és az ott tartott rendezvény „alkalmi jellegű, így nem vonatkoznak rá azok az élelmiszer-biztonsági jogszabályok, amelyeket a vállalkozóknak kötelező betartani”.

  Ezt válaszolta a Nébih a konkrét példára, hogy egy iskolában bevett gyakorlat, hogy a szalagavató bálra például a szülők készítenek salátákat, süteményeket, szendvicseket stb., amelyeket aztán a gyerekek árulnak, és a pénz jótékony célra megy.

  A kör itt bezárul: ezek szerint az oktatási intézményben tartott rendezvény nem olyan, mint a többi, és az egyetlen kivétel, ahol klasszikus jótékony célú süteményvásár szervezhető.

  A Nébih egyébként azt ajánlja – feltehetően éppen a nem teljesen egzaktul fogalmazott szabályok miatt –, hogy a szervezők még a rendezvény előtt keressék fel a területileg illetékes hatóságot, és tájékozódjanak a lehetőségeikről.