Varufakisz kitálalt az EU-s tárgyalásokról

Fotó: MTI/EPA-ANA / Oresztisz Panajotu

-

A volt görög pénzügyminiszter arról beszélt, rajta kívül egy görög minisztertársa sem volt elég kemény a hitelezőikkel szemben. Szerinte a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble volt a karmester a tárgyalások alatt.


Ennyi erővel a svéd himnuszt is énekelhettem volna, akkor is ugyanaz a válasz érkezik

– jegyezte meg Varufakisz a New Statesmennek adott interjújában az öt hónapon át húzódó, feszült tárgyalásokról. „Nem volt valódi vita, nem látszottak a bosszúság jelei sem, inkább olyan volt, mintha senki sem szólt volna egy szót sem” – mondta.


Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszterről a volt görög miniszter azt mondta, „teljesen mértékben” uralta az eurózóna pénzügyminisztereit. „Olyan volt, mint egy összehangolt zenekar, ahol ő a karmester.” Hozzátette, hogy egyedül Michel Sapin francia pénzügyminiszter fejtett ki időnként a német irányvonaltól eltérő álláspontot, de a végén ő is elfogadta azt.

Varufakisz egy nappal a július ötödikei, a nemzetközi hitelezők feltételeiről szóló népszavazást követően köszönt le hivataláról, annak ellenére, hogy a radikális baloldali Sziriza vezette kormány várakozásainak megfelelően a szavazók 61 százaléka elutasította a hitelezők által javasolt reformokat és újabb költségvetési megszorításokat.

Lemondásakor úgy nyilatkozott, ezzel kívánja segíteni Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt abban, hogy megállapodásra jusson az európai vezetőkkel. Ehhez képest a brit hetilap munkatársának a szókimondó közgazdász úgy nyilatkozott, azért adta fel tárcáját, mert a görög kormányon belül nem talált elegendő támogatásra azon elképzelése, amellyel ellen lehetett volna állni az Európai Központi Banknak (EKB).

A volt pénzügyminiszter azt mondta, három lépésből álló tervet terjesztett Ciprasz elé: euróban denominált készpénzt helyettesítő fizetési ígérvények, úgynevezett IOU-k kibocsátását, a 2012-ben az EKB által lejegyzett görög államkötvények egy részének leírását és a görög központi bank feletti kormányzati ellenőrzés bevezetését javasolta. Varufakisz azonban nem tudta meggyőzni Cipraszt a tervezetről, így inkább a lemondást választotta.

A közgazdász megjegyezte, örül, hogy már nem része a kormánynak. „Nem kell tovább élnem ezzel a hektikus és teljesen embertelen időbeosztással. Öt hónapon keresztül mindennap két órát aludtam” – mondta Varufakisz. Hozzátette: amiatt is megkönnyebbült, mert nem kell tovább „elviselnie” ezt a hihetetlen nyomást, hogy egy olyan álláspontot képviseljen, amelyet nehezen tart védhetőnek.


Az interjút hétfő reggel még azelőtt készített a New Statesman, hogy a görög miniszterelnök 17 órás maratoni egyeztetéseket követően megállapodott az európai vezetőkkel az újabb görög mentőcsomagról. A Financial Times a tárgyalásokról több kulisszatitkot is megtudott, amiről ebben a cikkben számoltunk be.

Arról pedig itt írtunk, hogy a tárgyalások utáni görög ígéret szerint a hitelezők rengeteg ingatlanhoz, kikötőhöz, állami területhez és vállalatokhoz juthatnak hozzá, ha sikerül felállítani az 50 milliárd eurós privatizációs alapot.