Varufakisz: Athén áprilisban ki tudja fizetni törlesztőrészleteit

-

Görögország áprilisban fizetni fogja a törlesztőrészleteit, minden mást pedig a maga idejében – ezt a görög pénzügyminiszter mondta vasárnap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatójának, Christine Lagarde-nak.


Janisz Varufakisz és Christine Lagarde nem hivatalos találkozót tartott a görög reformprogramról. Athén és Brüsszel között hétfőn folytatódnak a tárgyalások, és Varufakisz hétfőn találkozik az amerikai pénzügyminisztérium tisztségviselőivel is.

Görögországnak 650 millió eurót kell átutalnia külföldi hitelezőinek áprilisban, ebből 450 millió eurót április 9-én az IMF-nek. A nemzetközi hitelezők, vagyis az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap nem segítenek addig, amíg megállapodásra nem jutnak az Alekszisz Ciprasz vezette kormánnyal a reformokról.

Varufakisz, válaszul azokra a találgatásokra, amelyek szerint Görögország orosz és kínai hitelekért házal, egy hétfőn megjelent interjúban azt mondta, hogy a görög pénzügyi válságra csak az európai családon belül lehet megoldást találni. Szerinte „rossz szolgálatot tesznek” Európának mindazok, akik különféle forgatókönyveket gyártanak Görögország euróövezeti kilépésére.

A görög pénzügyminiszter szerint az ország adósságának problémáját átstrukturálással és a GDP-növekedés üteméhez rögzített törlesztéssel lehetne megnyugtatóan rendezni.