Várszegi Asztrik bocsánatot kért a pannonhalmi zaklatás miatt

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-


A bencés közösség nevében én magam is bocsánatot kértem mindenkitől, akit ez az ügy érintett. Püspökként pedig az a feladatom, és ezt szeretném ezúton is megtenni, hogy bocsánatot kérjek azért, hogy mi, keresztények ilyenek is vagyunk

– fogalmazott a Szemlélek blognak adott interjúban Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát. Az interjút a Magyar Nemzet Magazin is közölte. A teljes interjút itt tudja elolvasni.

A pannonhalmai főapátság május 25-én közölte: egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat miatt tavaly októberben belső vizsgálatot kezdeményezett Várszegi Asztrik főapát egy szerzetes-nevelőtanár ellen kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az érintett szerzetes az eljárás következtében elhagyta a bencés rendet.

A közlemény akkor úgy fogalmazott, hogy Várszegi Asztrik „az érintettnél személyesen járt el, minden szükséges támogatást megadott”, és „körültekintő egyházi kivizsgálást folytattak le, amelyről a Vatikán illetékes hivatalát is értesítették”.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság június végén azt közölte: a kiskorú veszélyeztetése miatt hivatalból elrendelt feljelentéskiegészítési eljárást csütörtökön befejezték, és a feljelentést a cselekmény büntethetőségének elévülése miatt elutasították.