Varsó és Budapest úgyanúgy látja a migrációs válságot

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Orbán és Morawiecki energetikai és közlekedési infrastruktúráról tárgyaltak.


A közép-európai gazdasági modellek működnek, a térség országai stabilizáló szerepet játszanak az EU-ban, ezért ennek megfelelő súllyal szeretnének beleszólni az unió ügyeibe – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel találkozott.

A miniszterelnök szerint míg térségünk országainak gazdaságai működnek, az unió bevándorláspolitikája látványos kudarcot vallott. A határokat továbbra is meg kell védeni, a migrációt meg kell állítani, és a segítséget kell oda vinni, ahol szükség van arra – mondta.

Orbán szerint a két ország kapcsolatának homlokterébe a nagy projektekkel kapcsolatos együttműködések kerülnek a jövőben. Ezek közül kiemelte az észak-déli irányú energetikai és közlekedési infrastruktúra fontosságát.


Építenék

A visegrádi együttműködés fontosságát hangsúlyozta a lengyel miniszterelnök. Mateusz Morawiecki azt mondta: a visegrádi országok fontos részei az uniónak, hozzájárulnak gazdasági növekedéséhez és stabilitásához. Hiszünk az EU-ban, az európai uniós értékekben, közösen szeretnénk az EU-t építeni – mondta.

A lengyel kormányfő szerint teljes egészében egyetértenek a magyar állásponttal a migránsválsággal kapcsolatban. A szuverén államok polgárainak joguk van eldönteni, kikkel akarnak együtt élni – mondta Morawiecki.