Várólistákra vonatkozó népszavazási kezdeményezést hitelesített az NVB

-

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy újabb civil népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy a civil tüntetők huszonnyolc kezdeményezéséből – a korábban elfogadottakkal együtt – öt népszavazás indulhat, ha valamennyi ügyben lezárulnak a jogorvoslatok.


A testület által megtárgyalt, majd 5:3 arányban támogatott népszavazási kezdeményezés az egészségügyi várólisták lerövidítését célozza, azt, hogy a betegeknek legfeljebb fél évig kelljen várniuk a nem azonnali ellátást igénylő ellátásokra.


A civil tüntetők március 15-én indították el „rendszerbontó" népszavazási kezdeményezésüket; a 19 akkor benyújtott kérdésből az NVB először hármat hitelesített.
Aztán Gulyás Balázs és Vajda Zoltán április 10-én jelentették be, hogy további kilenc kérdést nyújtottak be hitelesítésre az NVB-hez, ezek közül a testület – a mostanival együtt – kettőt hitelesített.


A most hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?”


Az NVB csütörtöki ülésén négy kezdeményezésüket viszont elutasította, mert azok vagy nem voltak egyértelműek, vagy az alaptörvény módosítását célozták, vagy nem tartoztak az Országgyűlés hatáskörébe.


Az elutasított kérdések így szólnak:
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői a Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?”


Egy magányos harcos kezdeményezését is elutasították

A testület érdemi vizsgálat nélkül elutasított egy további, magánszemély által benyújtott – formailag is hibás – kérdést is, mert azt alkotmányellenes volta miatt megbotránkoztatónak találta. A kezdeményező a „terrorjelképek” közé sorolta volna a Fidesz narancsos logóját, valamint a keresztény egyházak jelképét, a feszületet. Az NVB valamennyi megszólaló tagja megdöbbenésének adott hangot, és sértőnek ítélte a kérdés szövegét. Többek véleménye szerint a kezdeményezés a joggal való visszaélésnek is minősíthető.