Várjuk Kovács Béla első regényét

Fotó: AFP / The Picture Desk / AFP / The Picture Desk

-

John le Carré, Roald Dahl, Ernest Hemingway, Ian Fleming, Stella Rimington, Christopher Marlowe - az író slash kémlista igen feszes. A kémbotrányával nehezen küzdő - sajtótájékoztatóról például lazán elslisszoló - jobbikos EP-képviselő sztorija a kapcsán nem tudtunk nem sorra venni néhány kémet, aki tollra cserélte az álbajuszt. Vagy fordítva. Ki tudja, milyen műveket várhatunk még egy Kovács Bélától.


Carré lehallgatott és betört, Dahl James Bond módjára nőket hálózott be, Hemingway bénázott, Fleming halottakkal barátkozott, Rimington terrort hárított el, Marlowe talán maga Shakespeare volt, ügynökként. Ezek az írók lenyomnák Chuck Norrist. Kovács Bélával kapcsolatban pedig itt lehet tájékozódni.

John le Carré (1931, eredeti neve: David John Moore Cornwell)

A ma 82 éves Carréról még a magyar Wikipédia is azt írja, hogy a kémregény egyik legismertebb írója, akinek volt honnan ihletet merítenie. Carré az egyetem után, 1950-ben ment a brit sereghez hírszerzőnek. Innen Ausztriába helyezték, ahol németül hallgatott ki a vasfüggönyön átjutó embereket.


-


Két évvel később visszament Angliába tanulni, de közben kémkedett kicsit az MI5-nak (Military Intelligence, Section 5 - brit titkosszolgálat) is: szélsőbalos csoportokban téglaként beépülve szovjet ügynököket kellett lebuktatnia. 1958-ben tiszt lett és csinált mindenfélét, amit a kémek tesznek: ki- és lehallgatott, betört, ilyesmi. 1960-ban került az MI6-hez, a külföldi hírszerzéshez. Később írói sikerei és egy árulás miatt otthagyta az egész kócerájt.

Az 1974-es  Suszter, szabó, baka, kém  (a Karla-trilógia első része) történetébe beépítette saját élményeként Kim Philby figuráját, aki a KGB-nek több ügynök kilétét is felfedte. A könyvet nemrég budapesti forgatással (Mucsi Zoltán, Csuja Imre és Kálloy Molnár Péter kis szerepeivel), Gary Oldmannel és John Hurttel dolgozták fel egy enyhén követhetetlen filmben.


John le Carré az írásról és a kémkedésről a New York Times-nak


Ernest Hemingway (1899-1961)

Tulajdonképpen Hemingway befuccsolt az oroszoknál KGB-ügynökként. Hogy direkt, nem érdekelte vagy csak simán bénázott, azt nem tudjuk. 2009-ben Harvey Klehr, John Earl Haynes és Alexander Vassiliev Spies: The Rise and Fall of the KGB könyve alapján cikkeztek arról, hogy Hemingwayt „Argo” fedőnéven 1941-ben saját kérésére szervezték be. Politikai információkat (mert milyen mást?) kellett volna szállítania, de semmilyen használhatóval nem jött elő. 1950-ben rúgta ki a KGB.


-


Roald Dahl (1916-1990)

A fickó aranybánya. Alapvetően irgalmatlan jó felnőtt (ilyen a Meghökkentő történetek) és gyerekkönyveket (ilyen a Matilda) írt, amit Hollywood azóta is zabál. Két nemrégi példa a Tim Burton-Johnny Depp-Helen Bonham Carter mesterhármas Karcsi Charlie és a csokigyára, vagy a csodás bábtechnikával, George Clooney, Meryl Streep és Bill Murray hangjával Wes Anderson által tökéletesre szabott A fantasztikus Róka úr.

A 192 centis Dahl amúgy melózott Afrikában, állítólag elég jól focizott, a második világháború alatt repült, sérült, túlélt. Mikor a washingtoni brit követségen dolgozott PR vonalon, megismerte a kanadai William „Rettenthetetlen” Stevensont. A fickó ma leginkább arról ismert, hogy létrehozta az MI6 fedőszerveztét (BSC - British Security Coordination). Na, ő vonta be Dahlt is a tutiba: az írónak az volt a dolga, hogy információt szolgáltasson befolyásos amerikai nőkről a BSC-nek. Használta, amit a jóisten adott neki, és mindent megtett az ügy érdekében. Egy barátja egyszer azt mondta róla:Roald Dahl, írók, kémek

-


Ian Fleming (1908-1964)

Nyilván. James Bond alkotója vágott egyet s mást. Fleming 1939-ben csatlakozott az Admiralitáshoz (angol haditengerészethez) és hamar hírszerzői karriert csinált. Olyan ötletei voltak, hogy például dobjanak le egy ejtőernyősnek álcázott halottat a náciktól hemzsegő Európában, aki hamis iratokat szállít (ilyesmi volt a sikeres Vagdalthús hadművelet). Fleminget a háború alatt asztali melóhoz is kötötték, aminek lehet köze lehet egy mindenkit-felszedek-mindenkit lenyomok típusú, folyamatosan a terepen bevetett ügynök kitalálásához.


Fleming At Desk, , írók, kémek

-


Stella Rimington (1935, születési neve: Stella Whitehouse)

M Stella nem lazázott. 1992 és 1996 között az MI5 egyik vezetője volt - ezzel az első nő a Director General posztban, illetve szintén az első, akinek nyilvános is volt ez a szerepe. Rimington Indiában élt férjével, ahol becsatlakozott az MI5 munkájába. Londonban folytatotta: 1969 és 1990 között dolgozott például a terrorelhárításnál, ellenséges kémeket szúrt ki. Később simítgatta a kapcsolatokat Oroszország és a britek között és könyveket írt, a legismertebb munkája a Végveszélyben.Christopher Marlowe (1564-1593)

Amúgy is szupersztár, de mióta Jim Jarmusch őrjítően jó Halhatatlan szeretőkjében maga John Hurt játszotta el a vámpír-verzióját, minimum halhatatlan zseni. Marlowe írta az első Faust-drámát, nagy hatással volt a vele egy évben született Shakespeare-re, és gyanús körülmények között, korán halt meg. Sokféle legenda terjeng az alakjáról - például az, hogy titkos ügynök volt, saját halálát eljátszotta és tulajdonképpen ő maga Shakespeare.


Christopher Marlowe

-