Június végén kerülhet az MKB az új vevőkhöz

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

Az MKB Bank tulajdonjoga csak az ügylet lezárultával száll át a vevőkre, várhatóan június végén; a tulajdonos jelenleg a Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke pénteken, budapesti háttérbeszélgetésen.


A tulajdonjog átvételéhez kell az auditált mérleg, a nyertes konzorcium alapjainak feltöltése, a vételár befizetése, a felügyelet, a jegybank engedélye is, részletezte Nagy Márton, aki azt reméli, hogy akkor az új tulajdonosok kiállnak a nyilvánosság elé és ismertetik a bankkal kapcsolatos stratégiájukat.

Elmondta azt is, a folyamatban benne volt és benne van az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is, és úgy vélte, tárgyalás folyik a kiválasztott vevők és az EBRD között, hogy beszáll-e az EBRD az ügyletbe.

Az alelnök határozottan kijelentette, hogy nincs és nem is lesz állami és a jegybankhoz köthető pénz az MKB Bankot megvásárló konzorciumi tagokban. A vevőktől nyilatkozatot kért be erről a jegybank, amit elküldött az Európai Uniónak is, jelentette ki.