Várhatóan hét kérdés lesz a konzultációs kérdőíven

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A válaszokat postai úton vagy on-line lehet visszaküldeni.


Hét kérdést tesz fel a kormány a bevándorlásról és a kötelező kvótáról az október elején induló nemzeti konzultáción – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az államtitkár szerint konzultáció kérdései “az egymillió bevándorló betelepítésére és a határzárakra vonatkozó javaslatokat” érintik, illetve “kitér majd arra a tervre is, amely alapján minden bevándorló 9 millió forint állami támogatást kapna”. A kérdőíveket postai úton is el lehet küldeni, de az interneten is ki lehet tölteni.

Dömötör szerint Soros György 2015 szeptemberében tette közzé a tervét, amelyben javaslatot tett évi egymillió menekült befogadására. Az államtitkár szerint ez megihlette az uniós döntéshozókat, és 2016-ra elkészült egy javaslat, amely felső határ nélküli elosztásról szól, illetve arról, hogy milyen szankciókkal sújtják azokat az országokat, amelyek nem hajlandóak ebben részt venni.

Dömötör azt mondta, hogy egy bevándorló havi 770 ezer forintnyi eurójába kerül a német adófizetőknek. Szerinte Brüsszel ezeket az anyagi és egyéb terheket, kockázatokat akarja szétteríteni az országok között.

Különbséget kell tenni a menekültek és a gazdasági bevándorlók között – mondta az államtitkár, aki szerint Magyarország minden olyan menekültnek segítséget nyújt, akit üldöznek. Szerinte az Európába érkezők nagy része gazdasági bevándorló, aki nem ritkán hamis papírokkal menekültnek állítja be magát, és kijátssza az érvényes szabályokat.