Várhatóan határozatképtelen rendkívüli ülést tart a parlament

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Ismét ellenzéki kezdeményezésre tart rendkívüli ülést hétfőn a parlament, de a Fidesz-KDNP most sem biztosítja majd a határozatképességet.


A kormánypártok bojkottja miatt a Ház nem tárgyalhat és nem szavazhat a Jobbik azon javaslatáról, amely kiterjesztené a levélben történő szavazás lehetőségét. Az előzetes napirendi javaslat alapján az ülés reggel 9 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd azt követően azonnal véget is ér, hiszen a kormánypártok tájékoztatása alapján az ülésteremben nem jelenik majd meg a képviselők több mint fele.

A Jobbik kezdeményezte a rendkívüli ülést az MSZP és az LMP is támogatja. Az ellenzéki párt azért javasolta a választási eljárási törvény módosítását, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel, vagy sem.

A Jobbik indoklásában igazságtalannak nevezte a jelenlegi szabályokat, mivel a Nyugat-Európában dolgozó magyaroknak sokszor több száz kilométert kell utazniuk a helyi külképviseletekre voksuk leadásához.

A kormánypártok ugyanakkor politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Az ellenzék valójában csak el akarja lehetetleníteni a kvótareferendumot - mondta korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, aki hozzátette, hogy a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.