Varga: semmilyen pénzt nem tartottam a Kun-Mediátornál

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Varga Mihály szerint mindenki ismerte a Kun-Mediátor tulajdonosait Karcagon, de ő maga semmit nem tudott a cég illegális tevékenységéről vagy az általuk ígért magas kamatokról, és személy szerint soha nem volt ott befektetése vagy megtakarítása. A nemzetgazdasági miniszter a Karcag TV-nek adott interjút.


A karcagi születésű Varga Mihály megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Kun-Mediátor becsapta és átverte az embereket, amivel egyértelműen bűncselekményt követett el. „Szégyenteljes esemény” – fogalmazott a miniszter, aki 1998-tól 2014-ig a terület egyéni országgyűlési képviselője volt. A karcagi tévének adott interjújában azt mondta, tudomása szerint volt, aki az utolsó megtakarított forintjait vitte a Kun-Mediátorhoz, így most az a legfontosabb, hogy a megtévesztett károsultaknak megpróbáljanak segíteni.

Többször hangsúlyozta, hogy ő maga nem tartott a cégnél semmiféle megtakarítást, a szintén karcagi származású, a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló Vadai Ágnes vádjait pedig visszautasította. Vadai korábban felszólította Vargát, nyilatkozzon arról: ajánlotta-e másoknak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. szolgáltatásait. A miniszter szerint Vadai átlépett egy határt, ezért rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést készül tenni ellene.

Az ügy további menetéről Varga úgy vélte: meg kell várni a rendőrségi és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által folytatott felügyeleti vizsgálat végét. Az utóbbi lezárultával derül ki, hogy az a vagyon, ami rendelkezésre áll a károsultak kifizetésére, elegendő-e – mondta.


A megyei rendőrkapitányság április 14-én tette közzé, hogy sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indítottak, miután egy pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél – közölték. A cég ügyvezetője, Dobrai Sándorné csütörtökön felkerült a rendőrség nyilvános körözési listájára. A társaság a cégbejegyzésben utazási irodaként szerepel, de pénzügyi szolgáltatással is foglalkozott.

Április 15-én az MNB, mint felügyeleti hatóság azt közölte, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a kft.-nél. A nemzetgazdasági miniszter szintén aznap kezdeményezett vizsgálatot a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál a cég utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban.

Április 17-én a hivatal közölte, hogy visszavonta a cég utazásszervezői és utazásközvetítői engedélyét, és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából.

A Kun-Mediátor több károsultját képviselő ügyvéd, Dobrossy István korábban azt mondta: 5 és 20 milliárd forint között lehet a kár, attól függően, hogy végül hányan tesznek feljelentést, hányan jelentenek be hitelezői igényt az illegális pénzügyi tevékenységet végző cég ellen.