Varga: Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni

-

A nemzetgazdasági miniszter szerint az adóhatóság átalakítása már 60 százalékban megvalósult, a szükséges optimális létszám meghatározása a következő félév elejére megtörténik.


A jogalkotásban folyamatban van az átalakításhoz ugyancsak szükséges törvénymódosítások elfogadása a jövedéki szabályozásnál, az adótörvényben, az adózás rendjében, illetve elfogadták az adóhatósági dolgozók életpályamodelljének szabályait is – mondta Varga Mihály az Infó Rádió Aréna című műsorában.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adóhatóság fontos szerepet játszik majd a társasági adóban tervezett jelentős bevételnövekedés – 400 milliárdról 770 milliárd forint – biztosításában, hiszen azt főként a gazdaság kifehérítéséből várja a kormány.


Nem új adókat akarunk kivetni, hanem a meglévőket beszedni

– fogalmazott.

2017-től a minisztérium tervei szerint már senkinek sem kell majd személyi jövedelemadójáról bevallást benyújtania. Ezt lehetővé teszi, hogy a NAV-nak minden adattal rendelkeznie kell, és így rendelkeznie kell azzal a képességgel is, hogy munkatársai elkészítsék mindenki bevallását. A hivatal majd értesíti az adózót a bevallás elkészültéről, illetve arról, hogy a befizetésekhez képest többlete vagy hiánya van.