Varga Mihály teljesítményét dicséri egy nemzetközi szaklap

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-


Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert választotta az idén az év pénzügyminiszterének a kelet-közép-európai régióban a Euromoney című szaklap Emerging Markets kiadványa. Erről az állami hírügynökség, az MTI számolt be.

Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb pénzügyminisztereiről és jegybankelnökeiről. A díj odaítélését a lap azzal indokolta, hogy a magyar kormány jól időzítette a jelzálogalapú devizahitelek forintosítását. Még azelőtt döntött erről, hogy a svájci jegybank januári intézkedése miatt hirtelen megemelkedett a frank árfolyama.

Varga Mihály érdemének is tartják azt, hogy Magyarországnak sikerült 2013-ban a határidő előtt visszafizetni adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Ezenkívül a lap szerint számos intézkedéssel sikerült csökkenteni a magyar gazdaság külső sebezhetőségét, csökkenőben van az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya, miközben a költségvetési hiány az utóbbi három évben 3 százalék alatti.

Elismeréssel szóltak arról is, hogy a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány három év alatt 40-ről 30 százalékra csökkent, ami hozzájárult az ország kitettségének mérsékléséhez, ami különösen a várható amerikai alapkamat-emelés miatt fontos.