Varga Mihály megszólalt, és a forint igazodott hozzá

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

A nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy ha a múlt héten meggyengült forint nem szedi össze magát, akkor nem teljesül a kormány célja. Az államadósság alakulását ugyanis a december 31-ei árfolyamon számolják el, és ha az ilyen gyenge, akkor lőttek a tartozások beígért csökkenésének.


Zuhanórepülésbe kezdett reggel az euró árfolyama a forinthoz képest, miután néhány órával korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy reményei szerint a forint az év hátralévő felében még erősödni fog, és a 308-310 forintos euróárfolyam kedvezőbb lenne, hogy az államadósság szintjét csökkenteni lehessen.


A reggeli 316-317 forint közötti szintről estére egészen 313 forintig mérséklődött az euró ára, és a görbe még akár ennél is nagyobb áresést sejtet.


Forrás: www.deviza.hu


A forint a múlt héten kezdett gyengülni, amikor a befektetők már szinte biztosra vették, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kilenc év után először kamatot emel. Az amerikai állampapírok ugyanis még 0,25 százalékos kamattal is vonzóbbak, mint a feltörekvő országoké, így már akkor kezdte elszívni a pénzt a többi befektetés elől.


Ez azonban a kormány vállalásai szempontjából nagyon rosszkor jött, miután december 31-ei árfolyam alapján számolják el, hogy idén sikerült-e lejjebb nyomni az állam eladósodottságának mértékét 2014-hez képest. Ha azon a napon gyenge a forint, akkor a kormány nem tudja teljesíteni ígéretét.

Az idei költségvetés 310,1 forintos euróval és mindössze 255,2 forintos svájci frankkal, valamint 230,1 forintos dollárral számolt (a frank jelenleg 292 forint, a dollár 289 forint). Így idén 75,4 százalék lehetne az államadósság mértéke a GDP-hez, vagyis az országban összesen megtermelt értékhez képest. Ez az arány 2014-ben 76,9 százalék volt. Az euróárfolyam minden 1 forintos változása mintegy 0,1 százalékponttal módosítja a GDP-arányos államadósságot.

Bár a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja szerint a gyenge forint jót tesz a gazdaságnak, mert ilyen árfolyamon könnyebb külföldön eladni a magyar árukat, most viszont nem kizárt, hogy a kormányzati érdek győzött, ami ösztönzést adott a forintvásárlásnak.