Varga Mihály megmondta, hogyan lehet kikerülni a brókercégeket

Fotó: MTI/MTVA / Marjai János

-

A nemzetgazdasági miniszter szerint az állampapír a legbiztonságosabb befektetési forma, és ahhoz, hogy valaki állampapírt vegyen, nem kell brókercégnél számlát nyitni. Február végén nagyjából 2500 milliárd forintnyi állampapír volt a lakosságnál. A legnépszerűbb az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegy.


A legbiztonságosabb megtakarításnak nevezte az állampapírt a nemzetgazdasági miniszter az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezetőjével tartott közös, budapesti sajtótájékoztatón.

Az államkötvények mögött a magyar állam áll, így teljesen biztonságosak - jelentette ki Varga Mihály. Kamatai versenyképesek, a Bónusz magyar államkötvény lejárattól függően 3,5-4,5 százalék közötti kamatot fizet. Az új, ötéves lejáratú Prémium államkötvény (PMÁK) 4 százalékos kamatprémiumot fizet az előző év átlagos fogyasztói árindexén felül - sorolta. Ezek az állampapírok hosszú távon is biztos megtakarítást jelentenek a kisbefektetőknek - mondta.

Varga Mihály hozzátette, hogy nem kell brókercégnél számlát nyitni állampapír-vásárláshoz, ezt a Magyar Államkincstárnál közvetlenül meg lehet tenni.

Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója hozzátette, a megújítási arány 70-80 százalék a lakossági állampapírok körében. Február végén nagyjából 2500 milliárd forint volt a lakossági állampapírok összesített állománya. A legnagyobb volumene (1105 milliárd forint) az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegynek volt, ezt követte a PMÁK (589 milliárd forint) és a kincstári takarékjegyek (360 milliárd forint). A Bónusz államkötvény 391 milliárd forintos állományából 75 százalék magánszemélyek tulajdonában volt.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt időszakban - azzal párhuzamosan, hogy csökkent az államadósságon belül a deviza részarány - a hozamok csökkenése oda vezetett, hogy 1300 milliárd forintról 1150 milliárd forintra csökkent az állam éves kamatkiadási kötelezettsége, vagyis ennyivel nagyobb a költségvetési mozgástér.