Varga Mihály felel az új magyar buszokért

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Megalakult a nemzeti autóbusz beszerzési bizottság, amely autóbuszokat fog beszerezni.


Megalakult a nemzeti autóbusz beszerzési bizottság (nabb), amelynek feladata, hogy a regionális közlekedési központokkal és a flottakezelő társaságokkal közösen előkészítse az iparpolitikai céloknak megfelelő autóbusz-beszerzéseket, és egységesítse a magyar autóbuszipar fejlődését elősegítő beszerzési szempontokat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a nabb elnöke szerint a kormány célja a közúti tömegközlekedés elöregedett járműparkjának megújítása magyar gyártású buszokkal, amit a közlekedési társaságokkal együttműködve, közös érdekek mentén kívánnak megvalósítani. A tanácskozáson az M3 metró pótlását szolgáló buszok magyarországi gyártóktól történő beszerzésének lehetőségéről is tárgyaltak.


Megújulnak


A közösségi közlekedésben használt buszállomány átlagéletkora 14 év, de nem ritka - 7000-ből hozzávetőleg 1000 - a 20 évnél többet futott busz sem. Cél, hogy 2020-ra ez az időtartam tíz évre csökkenjen. Ezt többségében hazai gyártású buszokkal kívánják megvalósítani, mert ez segíti a magyar gazdaság növekedését és a munkahelyek számának további emelését. A nabb munkáját a nemzeti autóbusz beszerzési munkacsoport segíti, amelynek elnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.